U trendu

Recesija se nastavlja

Celokupna IT industrija, kao i mnoge sa njom povezane privredne grane, nalaze se u velikoj recesiji, kojoj čak ni najveći optimisti među analitičarima ne vide skori završetak. Vesti o masovnim otpuštanjima stalno stižu iz svih značajnijih softverskih i hardverskih kompanija, a huk oko pada akcija na berzama nikako ne jenjava.

Hewlett-Packard je, tako, objavio da u drugom fiskalnom tromesečju (završava se krajem aprila) očekuje smanjenje prihoda od 2 do 4%. Kompanija stoga namerava da ukine skoro 3.000 upravnih mesta, a ostatak zaposlenih biće prinuđen da povremeno uzima slobodne dane.

U ovu, izrazito negativnu procenu, uključena je, doduše, i jednokratna kazna od 150 miliona dolara, koju je sud “razrezao” kompaniji zbog navođenja manje vrednosti neprodatih računara od stvarne u popisu.

U Hewlett-Packard-u smatraju da su slabi poslovni rezultati u proteklom periodu, prevashodno, posledica značajnog smanjenja potražnje informacione opreme širom sveta, i to objašnjavaju na sledeći način: “Kada smo poslednji put prognozirali poslovne rezultate za drugi kvartal, nismo dobro odmerili razmere usporavanja potražnje, moguće uticaje na druge oblasti i negativne posledice daljeg slabljenja naše valute. Tada nije izgledalo kao da će se usporavanje sa američkog tržišta u ovoj meri preliti na druge regione, a pogotovo ne na Evropu”.

Slična je situacija i u Koninklijke Philips Electronics NV: ova kompanija je, navodeći kao razlog “ubrzanje recesije u industriji telekomunikacija i personalnih kompjutera”, objavila da namerava da otpusti između 6.000 i 7.000 radnika, što iznosi nezanemarljiva 3 procenta ukupnog broja zaposlenih. Holandski gigant elektronske industrije očekuje i neto gubitak u drugom tromesečju. Ova kompanije je u prvom tromesečju prijavila neto prihod od 106 miliona evra, ili 94 miliona doalra, što je za neverovatnih 91 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kad je neto prihod iznosio 1,14 milijardi evra. Prodaja je, međutim, opala za svega 1 odsto (sa 8,33 na 8,21 milijardu evra).

Odgovorni iz Philips-a smatraju da još nema naznaka skorog zaustavljanja ekonomske krize, posebno u Americi, što je u neposrednoj vezi sa pomenutim predviđanjem o negativnom bilansu u drugom tromesečju.

Texas Instruments (TI), proizvođač poluprovodnika iz Teksasa, ima nameru da otpusti najmanje 2.000 radnika od ukupno 42.400 zaposlenih, koliko ih trenutno ima na platnom spisku.

Tačan broj otpuštenih zavisiće, međutim, od toga koliko će ih, od 2.600 sa “liste za odstrel”, pristati da dobrovoljno ode u penziju.

TI bi ovog meseca trebalo da objavi rezultate poslovanja u prvom kvartalu 2001. Ova kompanija je u januaru obavestila javnost da neće biti u stanju da ispuni plan za četvrto tromesečje 2000, istovremeno najavivši za oko 10% manji učinak u prvom tromesečju 2001. u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.