Registry – Brisanje ključeva i vrednosti putem REG fajla

U prethodna dva priloga upoznali smo se sa uvozom i izvozom ključeva i vrednosti registracione baze, kao i sa *.REG fajlom i njegovom strukturom. Sada ćemo videti kako možemo uz pomoć ovih istih REG fajlova, sa odgovarajućim izmenama, da brišemo pojedinačne vrednosti ili cele ključeve iz registracione baze. U prethodnom prilogu koristili smo ključ vezan za podešavanja desktopa:

REGEDIT4
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
"DragFullWindows"="0"
"FontSmoothing"="0"
"Wallpaper"=""
"TileWallpaper"="1"
"ScreenSaveTimeOut"="840"
"UserPreferencemask"=hex:ae,00,00,00
"WallpaperStyle"="0"
"CursorBlinkRate"="500"
"Pattern"="255 255 255 255 255 255 255 255"

Za brisanje celog ovog ključa iz registracione baze dovoljno je da samo ispred deklaracije ključa postavite znak – minus (-). Evo kako bi onda trebalo da izgleda REG fajl:

REGEDIT4
[-HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]

Ovim bismo po pokretanju ovakvog REG fajla obrisali sva podešavanja vezana za desktop.

Brisanje pojedinačnih vrednosti ide po istom principu kao i brisanje ključeva, potrebno je samo da iza identifikatora i znaka jednakosti postavimo – minus (-). Recimo, ako bismo želeli da izbrišemo podatak o pozadini desktopa, kreirali bismo jedan ovakav REG fajl:

REGEDIT4
[HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop]
"Wallpaper"=-

Ipak, brisanje ključeva i vrednosti ne preporučuje se neisusnim korisnicima Windows-a, jer bi slučajem ili nepažnjom mogli da izazovu i „krah“ sistema. Zato, uvek kada radite sa Registry bazom, kreirajte njenu kompletnu kopiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.