Reinstalacija Windows-a 9x

Ponekad totalno zaboravimo i zanemarimo koliko su moderni operativni sistemi, kao Windows, komplikovani. Obično se toga setimo kada iskusimo „pad“ Windows-a i ne možemo da odgonetnemo uzrok nepravilnosti u radu. Možda vam Windows spolja izgleda veoma jednostavno, ali „iznutra“ to je vrlo komlikovan sistem. U svakodnevnom radu Windows je prilično robustan (sa obzirom na kakav hardver i softver koristimo), ali s vremena na vreme mogu se javiti neke nepravilnosti u radu. U slučaju da ih ne možete otkloniti, preporučuje se reinstalacija operativnog sistema.

Šta zapravo znači reinstalacija? Reinstalacija je ponovno pokretanje procesa instaliranja operativnog sistema na već postojeću kopiju. Pri tome Windows će pokušati da preuzme sva podešavanja vezana za instalirani hardver i softver. Ovo je mnogo bolja solucija nego reformatiranje diska i ponovna instalacija, i operativnog sistema i prethodno instaliranog softvera. Doduše ova opcija će u proseku „odraditi“ u 90% slučajeva, a ako vaš slučaj „upadne“ u onih 10%, moraćete da izvršite potpunu reinstalaciju softvera. Ponekad je i to bolje rešenje nego bezuspešni pokušaji otklanjanja greške u radu.

Kada problem ne može da se otkloni običnom reinstalacijom, možete uraditi „čistu“ reinstalaciju, da bi izbegli potrebu reformatiranja diska. Pošto je Windows obično instaliran u folder „c:Windows“, da bi izbegli reinstalaciju preko postojeće, preimenujte postojeći folder (ako imate dovoljno prostora na disku). Na ovaj način u slučaju „propasti“ reinstalacije, uvek možete preimenovati stari Windows folder.

Još jedna korisna preporuka je da sadržaj vašeg instalacionog Windows CD-ROM-a, iskopirate na hard disk. Ovim ubrzavate postupak instalacije, i kasnije olakšavate sebi instalaciju novog softvera i hardvera, jer nećete morati da stalno ubacujete instalacioni disk u drajv. Ovo će vam oduzeti nekih 175 MB prostora na disku, ali – isplati se.

Sledeći korak ne mora biti neophodan (jer ga svi činimo, zar ne?), a to je backup vaših podataka. Obavljanje „čiste“ instalacije ne bi trebalo da ošteti vaše postojeće podatke, ali ipak treba se osigurati. Nakon ovoga sledi podizanje sistema u DOS-u; prilikom redovnog pokretanja sistema pritisnite taster „Ctrl“ da bi dobili tzv. boot meni. U ovom meniju izaberite opciju „Command Prompt“. Pronađite instalacioni folder na vašem hard disku ili CD drajvu i pokrenite „Setup.exe“ (ne zaboravite da vam pri ruci bude serijski broj vaše instalacije). Instalaciona procedura će vam ponuditi instalaciju (reinstalaciju) preko postojeće, ali vi preskočite taj deo i izaberite novu instalaciju u folder „c:Windows“ (u ovom folderu nema ništa, pošto smo folder stare instalacije preimenovali). I to je sve, potrebno je da samo ispratite instalaciju do kraja, i problem bi trebao da bude rešen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.