U trendu

Rešena misterija Tutankamonove smrti

Faraon Tutankamon umro je pre 3.000 godina, najverovatnije od malarije u kombinaciji s naslednom bolešću kostiju, nekrozom. To je rezultat detaljnog DNK i radiološkog istraživanja koje je sprovedeno na njegovoj mumiji, kao i na dve mumije koje su takođe pronađene u grobnici ovog faraona, ali i na svim poznatim mumijama iz 18. dinastije, kojoj je pripadao i ovaj vladar Egipta.
Naučnici su uspeli da istraživanjem utvrde nasledne patološke karakteristike zbog kojih određeni delovi tela gube mogućnost snabdevanja krvlju. Analiza je takođe pokazala trag parazita Plasmodium falciparum, koji je uzročnik malarije, kod Tutankamona i još četiri ispitane mumije.
Rezultate istraživanja službeno je u Kairu objavio dr Zahi Havas (Zahi Hawass), glavni sekretar egipatskog vrhovnog veća za antikvitete. Istovremeno ih je objavio i Journal of the American medical Association (JAMA). Naučnici su ovim istraživanjem uspeli da utvrde i rodbinske veze, to jest dosad ne sasvim poznato faraonovo poreklo. Tako je utvrđeno da je otac Tutankamona, koji je umro u svojoj 19. godini, posle kratke vladavine, bio faraon Amenhotep IV (poznatiji i kao Ehnaton). Pri tom je nedvosmisleno utvrđeno i da njegova majka nije bila legendarna kraljica Nefertiti. Faraonova majka je mumija KV35YL, čije ime zasad ostaje nepoznato.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.