U trendu

Revolucionarno: BMW sprema kapsulu za prevoz putnika brzinom od 1.080 km/h

Nemačka kompanija BMW dizajnirala je kapsulu koja će prevoziti putnike brzinom od čak 1.080 kilometara na sat.

Na manifestaciji „Mesec dana inovacija“ u Dubaiju nedavno je predstavljena putnička kapsula koja će voziti na relaciji Dubai-Abu Dabi, a putovanje će trajati svega – 12 minuta.

Inače, za vožnju na istoj relaciji vozom potrebno je par sati, automobilom sat vremena ukoliko voze brzo, a avionom 15 minuta.

Prototip kapsule je prvi put prikazan široj javnosti na manifestaciji u Dubaiju.

Reč je o „hiperlup“ (Hyperloop) transportnom sistemu koji BMW-ova ćerka firma „DesignWorks“ razvija sa kompanijom „Virgin Hyperloop One“, objavljeno je u saopštenju na sajtu nemačke kompanije.

Tehnologija je bazirana na kapsulama koje se elektromagnetnim talasima pokreću kroz vakuum tube brzinom koja može da dostigne i 1.080 kilometara na sat.

Glavni izazov za tim firme „DesignWorks“ bio je kako da obezbede udobnu i zanimljivu unutrašnjost kapsule bez prozora, a koja bi istovremeno osigurala da svi putnici sede tokom putovanja.

Da bi putnici dodatno uživali, dizajneri su se inspirisali tradicionalnim arapskim modelima, ali uz futurističke i moderne detalje.

Da su se potrudili, govori i podatak da prva klasa u kapsulama ima kožna sedišta sa ekranima osetljivim na dodir koji kontrolišu zagrevanje i hlađenje sedišta i jačinu svetla, a nudi i ličnu zabavu u vidu izbora filmova i TV emisija.

Ukoliko dođe do realizacije ove vrste transporta, BMW-ova firma „DesignWorks“ biće zadužena za pravljenje udobnih kapsula, a „Virgin Hyperloop One“ s Ministarstvom transporta Ujedinjenih Arapskih Emirata za infrastrukturu tuba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.