U trendu

Robot prevodilac

Razvoj robotike i težnja ka ostvarenju veštačke inteligencije doveli su do ostvarenja robotskih naprava različitog oblika. Najatraktivniji su roboti koji po svom ponašanju i izgledu podsećaju na čoveka (humanoidni, androidni roboti). Pored toga, pojavljuju se i mnogi drugi, čiji je osnovni zadatak pomoć čoveku u obavljanju različitih poslova (učešće u procesu proizvodnje, pomoć u kući, zaštita prostora i slično). Robot Papero, koji potiče iz kompanije NEC, objedinjuje i jednu i drugu funkciju. Simpatičnog je i prijateljskog izgleda, na šta ukazuje i njegovo ime (potiče od izraza Partner-Type Personal Robot). Međutim, pored te svoje osnovne namene, Papero je obavio i jedan vrlo koristan zadatak. Učestvovao je u projektu razvoja PDA uređaja, koji će se koristiti za prevođenje govornog engleskog na japanski jezik.

Realizacija tih uređaja deo je velikog projekta koji je pokrenut u Japanu, a čiji je osnovni zadatak da internacionalni aerodrom u Tokiju pretvori u najnapredniji kada je primena novih visokih tehnologija u pitanju. Taj projekat naziva se e-Airport. Jedna od mogućnosti koja će se putnicima i turistima pružiti u okviru tog projekta jeste ta da na aerodromu iznajme PDA uređaj za komuniciranje tokom svog boravka u Japanu. Tehnologija prepoznavanja govora i prevođenja, koju bi oni trebalo da primenjuju, najpre je testirana sa Paperom, a zatim ugrađena u PDA uređaje. Ona omogućava prepoznavanje govora bez obzira na akcenat i različita narečja u govornim područjima. Sadrži oko 50.000 japanskih i 25.000 engleskih reči, uglavnom u vezi s putovanjem i turizmom. Kvalitet govora je odličan, mnogo bliži ljudskom glasu nego uobičajenom metalnom zvuku karakterističnom za govor robota. Prevođenje se vrši vrlo brzo, gotovo trenutno.

Ova tehnologija rezultat je mnogih istraživanja u kompaniji NEC (u Japanu i Evropi). Pored ugradnje u PDA uređaje očekuje se uskoro njena ugradnja i u mobilne telefone, što će, po izjavi predstavnika za štampu kompanije NEC, biti „prava stvar“. Zvanična upotreba na aerodromu u Tokiju otpočeće krajem ove godine. Taj zadatak pripašće PDA uređajima, dok će se Papero vratiti svom osnovnom zadatku – druženju sa članovima (uglavnom najmlađim) mnogobrojnih japanskih porodica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.