Robot tera ovčice

„U ovoj fazi, projekat na kome radim deluje zabavno i pomalo šašavo. Ipak, psi-roboti bi lako mogli da u budućnosti zamene kolege od krvi i mesa, i vrlo uspešno obavljaju svoj posao“, kaže Dr Stephen Cameron sa Oksfordskog Univerziteta, tvorac prvog robota-ovčara.

Robot je dug samo nekoliko inča, ali bi lako mogao da bude i veći. Pomenuti naučnik ga trenutno trenira, i to na isti način kako se to i radi tredicionalno – pre nego vlasnici ovaca povere psu odgovoran posao, on se trenira na patkama. Jedina je razlika u tome što su i patke roboti.

Pas-robot čuva svoje jato pomoću podataka koje dobija preko ugrađene kamere, a koje upoređuje sa ugrađenim kompjuterskim modelom obrasca ponašanja životinja koje se kreću u jatu ili stadu. Izradi robota je prethodilo proučavanje „psihologije“ ovakvih životinja, i formiran je trenutno najsavršeniji model njihovog ponašanja. Na osnovu njega, ali i snimaka kamere, pas može da predvidi sledeći „korak“ životinja koje su mu poverene. Koliko on to uspešno radi, videće se u Londonu, u julu, za kada je zakazana prezentacija projekta. Tada će minijaturni robot-ovčar „rediti“ jato mehaničkih patki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.