U trendu

Robotsko vozilo kineske proizvodnje istražuje donju stranu arktičkog leda

Autonomno podvodno vozilo (AUV) koje je razvio tim kineskog univerziteta dobio je obilje podataka tokom najnovije kineske arktičke ekspedicije, otkrivajući različite karakteristike ispod Severnog pola.

Crvenog robota u obliku ribe pod nazivom „XH1000“  napravili su istraživači sa Harbin inženjerskog univerziteta. Kako prenosi Sinhua, tokom 13. naučne ekspedicije Arktičkog okeana, koja je završena krajem septembra, zaključena je operacija otkrivanja okruženja ispod leda u blizini Čukotskog mora i preneto je obilje podataka, uključujući temperaturu vode u okeanu, salinitet i pH nivoe.

Opremljen sonarima za detekciju domaće proizvodnje, AUV za posmatranje polarnih područja istražio je površinu od 7.000 kvadratnih metara ispod arktičkog leda.

Vođa operativnog tima Džu Džongben, koji je vanredni profesor na univerzitetu, rekao je da će prikupljene informacije pomoći naučnicima da poboljšaju svoje razumevanje procesa promene morskog leda i okeanskih struja u ovom regionu, pružajući podršku podacima za efikasno suočavanje sa uticajem globalnih klimatskih promena u Kini.

Prema rečima Džua, ekspedicija je verifikovala nekoliko tehnologija, uključujući podvodnu navigaciju na velikim geografskim širinama u polarnom regionu i stvorila dragoceno iskustvo za robotske podmornice za rad u visoko rizičnim polarnim oblastima i ekstremno surovim okruženjima.

Kineski naučnici su 12. jula krenuli na 13. naučnu ekspediciju Arktičkog okeana na polarnom ledolomcu Suelong 2. Prešli su 15.000 nautičkih milja pre nego što su se vratili u Šangaj 27. septembra. Suelong 2 je stigao do Severnog pola 5. septembra, popunivši prazninu u naučnim istraživanjima Kine o polarnom regionu, naveo je univerzitet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar