najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ruska letelica stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Ruska svemirska letilica Sojuz sa tri astronauta – Rusom, Amerikancem i Japancem, glatko je danas pristala uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

Kapsula se u 4.45 po centralnoevropskom vremenu povezala sa svemirskom stanicom, laboratorijom koja kruži na oko 400 kilometara iznad Zemlje. Raketa je poletela sa ruskog kosmodroma u Kazahstanu pet sati i 45 minuta pre toga, sinoć u 23.02.

Raketa je stigla u orbitu 15 minuta posle lansiranja i četiri puta je obletela Zemlju približavajući se postepeno orbiti svemirske stanice.

Letilicom su prevezeni astronauti Oleg Kononenko iz Rusije, Kjel Lindngren iz SAD i Kimija Jui iz Japana. Lindgrenu i Juiju ovo su prva putovanja u svemir. Jui je rekao na konferenciji za štampu da nosi suši da počasti ostale kolege.

Njih trojica pridružiće se tročlanoj posadi – Genadiju Padalki, Mihailu Kornjenku i Skotu Keliju. Kornjenko i Keli su ušli u peti mesec svoje jednogodišnje misije u svemiru.

Noćašnje lansiranje je izvedeno dvameseca posle neuspešnog aprilskog poletanja ruske svemirske letilice bez posade koja je trebalo da odnese namirnice i opremu na stanicu. Druga ruska kargo letilica lansirana je uspešno početkom jula.

Program Međunarodne svemirske stanice jedan je od retkih u kojima nisu ugrožene veze Rusije i Zapada zbog krize u Ukrajini. Zalihe na stanicu nose ruske rakete i rakete američke privatne kompanije Spejsiks i Orbital sajanses (Orbital Sciences), a astronaute prevoze isključivo letelice ruskog državnog Roskosmosa.

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike