U trendu

Ruže uzgojene u svemiru

U avgustu 2022. godine, više od 8.000 semenki cveća stiglo je u Istraživaćki centar za inžinjering cveća Đinke u Junanu (Jinke Flower Engineering Research Center Co.) posle putovanja u svemir na svemirskom brodu Šendžou sa ljudskom posadom.

Oplemenjivanje u svemiru se odnosi na izlaganje semena ili sojeva kosmičkom zračenju i mikrogravitaciji u svemiru radi mutacije njihovih gena, kako bi se stvorile nove vrste ili sorte sa boljim performansama kao što su kraći periodi rasta, veći prinos i bolja otpornost na bolest, piše Sinhua.

Prema rečima Tian Liantonga, tehnologa u Centru, obično je potrebno pet godina da se uzgoje nove vrste cveća koje bi potrošači mogli da kupe na tržištu, a nekim vrstama je potrebno čak i deset godina da prođu kroz proces od razmnožavanja do toga da postanu roba, jer moraju da prođu razne i teške uslove rasta uključujući temperaturu, vlažnost i ishranu.

Poslednjih godina, lokalna uprava Junana i naučno-istraživačke institucije kao i preduzeća ulažu velike napore, uključujući i uzgoj u svemiru, u kultivaciji novih cvetnih vrsta kako bi obogatili ponudu cveća. Do kraja 2022. godine, preko 950 novih cvetnih vrsta je nezavisno odnegovano u Junanu a zabeleženo je preko 1.000 novih cvetnih vrsta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar