U trendu

Sađenje šuma je štetno

Protokol iz Kjotoa, koji pokušava da reši problem globalnih klimatskih promena izazvanih, pre svega, ugljen-dioksidom koji civilizacija ispušta u atmosferu – zasniva se na netačnoj premisi, smatraju naučnici okupljeni oko projekta „CarboEurope“. Naime, smanjenje količine ugljen-dioksida postiglo bi se sadnjom novih šuma, na šta se obavezuju države koje su potpisale taj protokol. Pomenuta grupa naučnika ističe da bi šteta bila mnogo veća od koristi, te da bi sađenje šuma imalo negativan efekat.

Kada se tlo raščišćava da bi se na njemu posadilo drveće, iz zemljišta se oslobađa upravo ugljen-dioksid, zahvaljujući organskim materijama koje se nalaze u tlu. Količina oslobođenog gasa premašila bi količinu koju zasađeno drveće može da apsorbuje u prvih deset godina. Naročito mnogo gasa bilo bi ispušteno iz tresetnog zemljišta, a tu količinu novozasađeno drveće ne bi moglo da potroši do kraja svog životnog veka.

Postoji još jedna vrlo opasna zabluda u protokolu, ističe predsednik projekta „CarboEurope“, čiji je cilj praćenje količine ugljen-dioksida u atmosferi. Pogrešna je tvrdnja da mlada stabla apsorbuju više gasa od starih stabala. Upravo je obrnuto: staro drveće je naročito korisno za atmosferu i sprečavanje globalnih klimatskih promena. Umesto sadnje novih šuma – bilo bi mnogo korisnije čuvati stare, zaključak je grupe naučnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.