Sajber steganografija – mit ili stvarnost

Nil Džonson (Neil Johnson), istraživač na američkom univerzitetu George Mason, Virdžinija bavi se veoma neobičnim poslom – pokušava da otkrije skrivene poruke ugrađene u zvučne i video fajlove. On je, dakle, jedan od sve mnogobrojnijih digitalnih detektiva koji proučavaju steganografiju, veštinu ispisivanja i otkrivanja skrivenih komunikacija. Iako ima dugu istoriju, njeno prisustvo u digitalnim komunikacijama je novijeg datuma (koliko znamo!).

Uz pomoć programa kao što su Steghide ili Hide and Seek, u .bmp, .wav, .au, .gif i mnoge druge tipove fajlova moguće je ugraditi skrivenu poruku, koju obični posmatrač neće biti u stanju da primeti. Blizak rod ovakvim porukama je digitalni vodeni žig, koji se ugrađuje u fajlove radi zaštite autorskih prava. Steganografska poruka se od enkriptovanja razlikuje po tome što je enkriptovanje svakom vidljivo, ali nije svakom dostupna i kod za dešifrovanje.

Džonson radi na izradi “stego” detektora, programa sličnog antivirusu, koji prepoznaje tragove koje na kompjuteru ostavljaju steganografske aplikacije.

Vama se možda Džonsonovo istraživanje čini opskurnim, ali tako ne misle Nacionalna agencija za bezbednost, Pentagon i druge institucije koje se u SAD bave bezbednošću i koje podržavaju i finansiraju njegov rad. Steganografija može ugroziti i kompanije, jer je pogodna za korišćenje u svrhu industrijske špijunaže, takođe, u slučaju kriminalnih radnji njome se mogu sakrivati dokazi na kompjuteru.

Gari Gordon (Gary Gordon), potpredsednik sajber-forenzičke firme WetStone Tech, kaže da i oni napreduju u pravcu stvaranja univerzalne aplikacije za otkrivanje steganografije. Steganografija je najprisutnija na hakerskim sajtovima, mada Gordon kaže da je pronalažena i na visoko komercijalnim sajtovima, kao što je Amazon. On još dodaje da bilo koji fajl može biti steganografisan. Njegova laboratorija skrivene poruke najlakše otkriva “stegove” u JPEG slikama.

Steganografski program Snow dodaje beli prostor na kraj svake linije tekst fajla i tu skriva poruku – možda se nešto krije i na ovoj web-strani, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.