Sateliti iznad Avganistana

Posle terorističkih napada na Njujork i Vašington, angažovana su sva moguća sredstva za prisluškivanje i praćenje. Cilj: otkriti lokaciju na kojoj se nalazi glavni osumnjičeni, Osama Bin Laden, kao i logore terorista. Ipak, špijunske i obaveštajne aktivnosti nisu ograničene samo na Avganistan: postoje indicije da se nadgledaju komunikacije i na svetskom nivou, ne bi li se otkrili teroristi i van Bliskog i Srednjeg istoka, i sprečile njihove buduće akcije.

Konkretno, na nebu iznad Avganistana se trenutno nalazi veći broj američkih špijunskih satelita, koji su prethodnica za napad koji se priprema. Angažovani su takozvani „Signal Intelligence“ (Sigint) sateliti, namenjeni presretanju radio i mobilnih komunikacija, kao i dva „Big Bird“ satelita, koji služe za pravljenje slika visoke rezolucije, i koji su u stanju da „uhvate“ detalje kao što su ljudsko lice ili predmeti svega nekoliko desetina santimetara dugački.

Tačan broj satelita koji „dežuraju“ iznad Avganistana nije poznat, ali se zna da su prekinuti njihovi redovni poslovi, i da su oni u potpunosti usmereni na teritoriju kojom vladaju Talibani. Ovim vojnim satelitima će biti pridruženi i sateliti komercijalne namene, koji nisu namenjeni poslovima praćenja, prisluškivanja i presretanja. To će najverovatnije biti sateliti „Orbimage-4“, lansiran 21. septembra iz Kalifornije, i „Quickbird“, koji će u orbitu biti poslat 18. oktobra.

Oba su u vlasništvu privatnih kompanija, a poslužiće kao pojačanje vojnim satelitima. Na prvom je instalirana posebna kamera, koja služi za spektralnu analizu terena i sastava zemljišta – američka vojska se nada da će pomoću ovakvih snimaka moći da otkrije kamuflirane lokacije, i na taj način otkrije terorističke kampove. Drugi pomenuti satelit je u vlasništvu kompanije „Digitalglobe“, i poseduje kameru za pravljenje fotografija visoke rezolucije – on će poslužiti kao pojačanje vojnim satelitima, koji već imaju takve mogućnosti.

U isto se vreme i u SAD-u sprovodi obimno praćenje svih vrsta komunikacija: kontraverzni softver „Carnivore“, koji poseduje FBI, i zbog koga je bio „na tapetu“ proteklih meseci, je ponovo „u akciji“. Služi nadgledanju elektronske pošte, a predstavlja vrstu pretraživača koji prepoznaje „ključne reči“ i arhivira sumnjive mejlove. Ovakva se akcija sprovodi u saradnji sa najvećim američkim provajderima, koji su dozvolili da se na njihove mreže instalira softver-presretač.

Nadgledanje komunikacija nije ograničeno samo na SAD i Avganistan, već i na čitav svet: „upregnut“ je i globalni sistem za nadziranje komunikacija, poznat pod nazivom „Echelon“. Ova globalna špijunska mreža služi za praćenje telefonskih, radio, satelitskih, faks i Internet komunikacija, a pod kontrolom je američke Agencije za nacionalnu bezbednost, koja ga održava u saradnji sa sličnim agencijama u Velikoj Britaniji, Novom Zelandu, Australiji i Kanadi. Kao i u slučaju „Carnivore“ softvera, i oko ovog sistema se digla velika „prašina“, a sve zbog kršenja ljudskih prava i slobode govora.

O stvarnoj ulozi špijunskog sistema se već dugo polemiše, a postojale su čak i optužbe na račun američke vlade koja, navodno, „Echelon“ koristi za nadziranje komunikacija evropskih kompanija i, predajući takve podatke konkurentskim američkim firmama, vodi tajni rat protiv evropske ekonomije. Posle niza napisa u štampi, izjava bivših i sadašnjih vojnih eksperata i pripadnika obaveštajnih službi, „Echelon“ se našao i na dnevnom redu Evropskog parlamenta, gde je i usvojen izveštaj u kome se tvrdi da SAD prisluškivanjem krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, i traži se da takve aktivnosti odmah prestanu. Da li se i kako izmenio stav Evropske unije posle terorističkih napada, ostaje da se vidi.

Srodne teme:

  • Echelon – špijunska mreža (I deo)
  • Echelon – špijunska mreža (II deo)
  • Echelon – špijunska mreža (III deo)

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.