Saveti u vezi Backup-a podataka

Postoji mnogo mera predostrožnosti koji bi se svaki PC korisnik trebao pridržavati, ali sigurno jedna od najvažnijih mera je „Backup“ podataka (kreiranje sigurnosnih kopija). Tvrdi diskovi su, inače, neverovatno pouzdani uređaji, ali i oni ponekad popuste (sve ima svoj vek trajanja). A kada se to desi, sa njim „odlaze“ i vaši podaci. Začuđujuće je, ali većina korisnika kompjutera pridaje jako malo vrednosti podacima koji su na njihovim diskovima. Jedan od načina da odredite vrednost vašim podacima je da izračunate koliko bi vam samo vremena bilo potrebno da ponovo ukucate sve izgubljene podatke. Zatim dobijeno vreme pomnožite sa cenom radnog sata jednog daktilografa. Naravno, ovde se ne ulazi u vrednost podataka koji mogu da imaju velikog poslovnog značaja. Ovakvi gubici mogu da se mere i hiljadama, i desetimama hiljada dolara.

Zbog svega gore navedenog daćemo vam nekoliko vrednih saveta:


 • Hardware za Backup
  Postoje mnogi načini za „backup“ podataka, ali u svemu tome je jako bitno da kopije budu na prenosivim (pokretnim) medijima. Koje ćete zatim skladištiti na posebnim mestima, jer nema svrhe napraviti kopije i zatim ih držati u PC-ju. Dosta korisnika koristi trake za „backup“ podataka, ali se većina opredeljuje za diskete (manjeg ili većeg kapaciteta). Svi poseduju 3.5 inčni 1.44Mb flopi disk, koji može da bude koristan za manje količine podataka, ali danas kada su u upotrebi višegigabajtni hard diskovi, korisnost im opada. Zamena za njih su disketne jedinice velikog kapaciteta, kao što su Iomega Zip ili Jaz drajvovi, čiji se kapacitet kreće od 100Mb do 1/2Gb.

 • Kapacitivni problemi
  Prosečni današnji hard diskovi su veličine oko 40GB, i veći, te postaje sve teže pronaći odgovarajući uređaj kojim možete da kreirate celu sigurnosnu kopiju podataka odjednom, bez potrebe da menjate trake ili diskete. Strimer trake su već tradicionalni mediji za skladištenje podataka, ali i oni se danas postepeno izbacuju iz upotrebe zbog svoje kapacitivnosti. U ovom trenutku, strimer uređaj najvećeg kapaciteta je onaj firme „Onstream“ (adresa: www.onstream.com ), koji ima kapacitet od 15GB (tj. 30GB kompresovano). Cena mu je oko 300 dolara.

 • Budite selektivni
  Uvek budite selektivni u pogledu toga šta treba uvrstiti u sigurnosnu kopiju, a šta ne. Recimo, sistemski softver i programe koje ste nabavili, uvek možete da ponovo instalirate sa originalnih diskova, pa zato njih ne morate da kopirate.

 • Softver za Backup
  Nije potrebno da kupujete bilo kakav dodatni softver, pošto sve verzije Windows-a dolaze sa odličnim Backup mogućnostima, tj. programom „MS Backup“. Upotrebu ovog sistemskog programa smo objasnili u jednom od prethodnih priloga.

 • Pojednostavite stvari
  Radi lakšeg i bržeg backup-a, pokušajte da sve svoje podatke držite na jednom mestu. Recimo, dobra je ideja da folder „My Documents“ iskoristite za držanje svih vaših dokumenata, prezentacija, radnih listova, slika itd. Naravno, dokumenti treba da budu razmešteni u odgovarajuće podfoldere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.