Seks – najveći biznis na Internetu?

Početkom 2000. godine, mediji su „brujali“ o Internet-biznisu, elektronskoj ekonomiji i revoluciji koja će doneti sasvim nova pravila u poslovanju. Činilo se da posle Interneta više ništa neće biti isto. Ulaganja u ovu oblast su bila ogromna, ecommerce-sajtovi su se pojavljivali kao pečurke posle kiše. Godinu dana kasnije, svedoci smo pada akcija, zatvaranja mnogih ovakvih kompanija i krize koja je nastupila. Sve je to bilo za očekivati. Pokrenuta je „zlatna groznica“, ali rezervi zlata nije bilo za sve. A onih koji su hteli da kopaju je bilo zaista mnogo. Stoji činjenica da je bio velik broj i onih koji nisu ni znali da kopaju, ali su se groznici ipak priključili.

Analitičari su počeli da govore o ulasku u „zdravu fazu“, odnosno o „prirodnoj selekciji“ u ovoj oblasti. Ekonomija i njeni zakoni su ostali manje-više isti i pokazalo se da Internet nije nikakav „čarobni štapić“ koji će sam od sebe zarađivati, bez mnogo angažovanja, rada i znanja. Kada već spominjemo znanje, protekla godina je bila karakteristična i po mnogim novim kursevima i programima koji su preplavili više škole i fakultete, a upravo se bave Internet-poslovanjem i marketingom. Škole su reagovale na ecommerce pomamu i zabeležen je veliki porast institucija koje se bave edukacijom u ovoj oblasti. Indikativan je primer Velike Britanije: u 2000. godini je bilo 13 škola koje su nudile ovakve diplome, a na kraju godine se taj broj popeo na 30 i ukupno 130 različitih kurseva. Pojavio se mladi kadar obrazovan i spreman, ali na kojim će primerima oni da uče kako uspešno poslovati na mreži?

Čak i zvanično najuspešnije kompanije, poput Amazon.com-a nisu naročito svetli primeri, s obzirom na činjenicu da još uvek posluju sa gubicima, a obećani profit nikako da počne da se realizuje. Dakle, koji su to pozitivni primeri koji bi mogli da posluže kao uspešni poslovni model i inspiracija? Postoji sektor Internet-poslovanja koji je jako uspešan, a nikako da uđe u neke zvanične statistike, liste, analize i izveštaje – seks industrija. „Sajtovi za odrasle“ ne samo da nisu u gubicima, već i beleže ogromne profite i stalni rast. Agencija Forester Research ističe činjenicu da su u SAD u samom vrhu posećenosti upravo ovakvi sajtovi. Među njima su i oni sa impresivnih 50 miliona poseta mesečno, pri čemu njihov mesečni prihod iznosi između 5 i 10 miliona dolara. Ova agencija procenjuje da američki seksi-sajtovi godišnje zarađuju oko 1 milijardu dolara, a da će ta cifra, s obzirom na procenjenu stopu rasta, 2005. godine dostići i čitavih 5 milijardi.

Naravno, i ovakvim sajtovima trebaju programeri, dizajneri, stručnjaci za bezbednost, marketing-menadžeri, webmaster-i i urednici. Zato i Forester Research tvrdi da će upravo oni „apsorbovati“ veliki broj onih koji izlaze sa brojnih novih kurseva i sve većeg broja škola koje obezbeđuju diplome iz oblasti Internet-poslovanja. A što se tiče praktičnih primera na kojima će da uče budući stručnjaci u oblasti ecommerce-a i e-marketinga, čini se da su to, definitivno, „sajtovi za odrasle“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.