Selotejp umesto CD-a?!

Mada zvuči kao nečiji loš san, ipak je istina. Ili će to bar uskoro biti…

Stefen Noehte, istraživač nemačke privatne istraživačke kompanije European Media Laboratory (EML) iz Hajdelberga, otkrio je pre otprilike tri godine da polimerna struktura lepljive trake “Tesa MultiFilm” može biti pogodan medijum za beleženje holografskih podataka.

Danas EML i američki Univerzitet Stanford zajedno rade na razvoju tehnologije pomoću koje bi se podaci snimali na običan selotejp, a očekuje se da projekat bude okončan u narednih pet godina. Partneri na projektu OptiMem, kako se ovaj neosporno interesantan poduhvat naziva, nadaju se da će razviti kompaktan i celishodan nosač spoljašnje memorije za uređaje poput palmtop računara ili digitalnih video kamera, na primer.

Kako cela stvar radi? Optičke karakteristike trake kao medijuma menjaju se primenom lasera, slično tehnologiji narezivanja CD-ova. Podaci se mogu smestiti na bilo koji sloj trake i to bez odmotavanja rolne ili međudejstva sa drugim slojevima, tako da je na jednu rolnu moguće snimiti i do 10 gigabajta podataka.

Što se čitanja tiče, ova tehnologija se može smatrati pouzdanijom od kompakt diskova, jer, u ovom slučaju, ne rotira medijum, već izvor laserskog zraka, čime se izbegavaju mogući problemi u balansiranju. Tako se omogućavaju velike brzine rotacije i, shodno tome, i velike brzine transfera podataka, koje dopuštaju sasvim komforno korišćenje ovakvih uređaja.

Razmišlja se čak i o uvođenju novog tehnološkog standarda koji bi potisnuo sveprisutni barcode: radilo bi se o memorijskim nalepnicama, na koje bi, u obliku malih holograma, moglo da stane oko 250 puta više podataka nego na standardni barcode, a koje bi omogućile daleko pouzdaniju i jednostavniju identifikaciju proizvoda nego što je to slučaj sa barcode-om.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.