U trendu

Šendžou 15 stigao do svemirske stanice

Svemirska letilica sa ljudskom posadom Šendžou 15, lansirana u utorak uveče, izvela je brzo automatizovanoo pristajanje i danas se u 5:42 po pekinškom vremenu povezala s modulom Tijenhe kineske svemirske stanice, saopštila je Kineska svemirska agencija za letove s posadom.

Ceo proces pristajanja trajao je oko 6,5 sati, prenosi Kineska medijska grupa (CMG). 

Nakon toga, trojica tajkonauta iz svemirskog broda Šendžou-15 ušla su u svemirsku stnicu i sastala se sa još troje kolega. Ovo je istorijsko okupljanje tajkonauta i najveći broj ljudi u svemirskoj laboratoriji.

Kina je u utorak uveče lansirala svemirski brod sa ljudskom posadom Šendžou 15, sa tri tajkonauta na brodu koji će se sastati sa svojim kolegama na svemirskoj stanici i obaviti primopredaju posla.

Svemirski brod, na vrhu rakete nosača Dugi marš-2F I15, poleteo je iz Centra za lansiranje satelita Đijućuena na severozapadu Kine u 23.08 po pekinškom vremenu, navela je Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom (CMSA).

„Tokom svoje misije, posada Šendžou-15 će izvršiti testove u vezi sa dugoročnim boravkom u kineskoj svemirskoj stanici u njenoj konfiguraciji od tri modula“, rekao je Đi Ćiming, pomoćnik direktora CMSA na konferenciji za novinare u ponedeljak.

„Posada će otključati, instalirati i testirati 15 kabineta za naučne eksperimente i sprovesti više od 40 eksperimenata i testova u oblastima istraživanja i primene svemirske nauke, svemirske medicine i svemirske tehnologije“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar