U trendu

Sigurniji rad u oblacima

Naučnici na Univerzitetu Teksas u Dalasu, čije istraživanje finansira Američko ratno vazduhoplovstvo (AFOSR) pomoću programa Multidisciplinary University Research Initiative, traže rešenja za održavanje privatnosti u cloud računarstvu, to jest na internet zasnovanoj računarskoj okolini, gde se svi resursi nude na zahtev.
Dr Bhavani Thuraisingham okupila je tim istraživača iz School of Management i School of Economics, Policy and Political Sciences s Univerziteta Teksas da istraže razmenu informacija s obzirom na poverljivost i privatnost u cloud računarstvu. "Nama zaista treba interdisciplinarni pristup ovom problemu", rekla je naučnica. "Na primer, pravilni ekonomski podsticaji moraju biti u kombinaciji sa sigurnim alatima kako bi se omogućilo sigurno deljenje informacija."
Dr Thuraisingham napominje da se cloud računarstvo sve više koristi za obradu velike količine informacija. Zbog tog rasta, neke od savremenih tehnologija se menjaju da bi mogle da budu upotrebljive za to okruženje, kao i da osiguraju sigurnost sistema. Da bi postigli svoje ciljeve, istraživači ugrađuju nove sigurnosne programe direktno u softver koji je namenjen praćenju i sprečavanju upada. Oni pružaju dodatnu sigurnost kodiranjem osetljivih podataka koji se ne mogu pretražiti u izvornom obliku, bez pristupa ključu za šifrovanje. Koriste i "kineski zid" – skup pravila koja daju pristup informacijama na osnovu prethodno pregledanih podataka.
Naučnici koriste prototip sistema koji može da čuva podatke semantičkog veba u kodiranom obliku i da kreira upite na siguran način koristeći veb-servis koji pruža pouzdane kapacitete u cloud računarstvu. Takođe, uveli su siguran softver i hardver priključen na sistem baze podataka koji obavlja sigurnosne funkcije. Osiguranje razmene podataka u cloud računarstvu je zastrašujuće, ali dr Thuraisingham i njen tim stvaraju osnovu koja će biti korisna za američko ratno vazduhoplovsto, druge grane vojske i privatni sektor.
Sledeći korak za dr Thuraisingham i njene kolege istraživače jeste ispitivanje toga kako njihova osnova deluje u praksi. "Planiramo da pokrenemo neke eksperimente koristeći onlajn aplikacije socijalnih mreža, da vidimo kako razne sigurnosne i druge mere utiču na razmenu informacija", rekla je ona. Dr Thuraisingham kaže i da joj je posebno drago da je AFOSR imao viziju da finansira takvu inicijativu, koja sada postaje međunarodna po svom karakteru. "Mi sada organizujemo međunarodnu saradnju u ovom projektu, koji uključuje istraživače iz Kings College, University of London, University of Insubria u Italiji i University of Texas, koji su povezani sa strategijama sigurne obrade upita", rekao je vođa programa AFOSR, dr Robert Herklotz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.