Sigurnost je najvažnija

U skladu sa sve većim zahtevima kompanija i pojedinačnih korisnika za zaštitu podataka Toshiba je napravila nov model prenosivog računara iz svoje serije Tecra S. To je model Tecra S3, koji nudi najnovije i najnaprednije sisteme zaštite. Realizovan je potpuno u skladu s najnovijim uputstvom (preporukama) Evropske unije za električnu i elektronsku opremu (RoHS – Restriction of Hazardous Substances). Na taj način obezbeđuje potpun integritet i zaštitu podataka u više nivoa.

Tecra S3 pripada Tošibinim prenosivim računarima ostvarenim u skladu s takozvanom EasyGuard tehnologijom. Ta tehnologija, razvijena u ovoj kompaniji, predstavlja jedinstveno hardversko i softversko rešenje prenosivog računara za profesionalnu primenu koje obezbeđuje sigurnost i integritet podataka u uslovima mobilne primene, mrežnu povezanost i izuzetno jednostavan način primene. Te mogućnosti svrstane su u četiri osnovne komponente – Secure, Protection & Fix, Connect i Optimize.

Za zaštitu od neautorizovanog pristupa uređaju i podacima predviđeno je nekoliko nivoa. Prvi nivo ostvaren je ugradnjom TPM (Trusted Platform Module) skupa čipova i softverskih aplikacija za čuvanje enkripcionih ključeva i lozinki koje treba da obezbede da sistemu može da pristupi samo autorizovan korisnik. Drugi nivo zaštite ostvaren je ugradnjom biometrijskog čitača otisaka prsta koji, umesto kucanja lozinki, omogućava pristup sistemu jednostavnim dodirom senzora.

Kao treći nivo zaštite Toshiba nudi takozvani HD Lock pristup. On onemućava drugim osobama (osim autorizovanim korisnicima) da pristupe podacima s hard diska računara. Da bi se hard disku pristupilo, postoji samo jedan korisniku dodeljen A-Key ključ, tako da samo u kombinaciji korisnikovog password-a i ovog ključa može da se pristupi hard disku. U odsustvu tih identifikacija sistem će se automatski isključiti.

Sve ove mere zaštite čine Tošibin novi prenosivi računar Tecra S3 idealnim za primenu u kompanijama. Podrazumeva se da se, pored izuzetnog sistema zaštite, ovaj prenosivi računar odlikuje i standardnim solidnim performansama – procesor brzine 1,73 do 2,26 gigaherca, 256 megabajta RAM memorije, TFT LCD ekran s dijagonalom 15 inča i hard disk kapaciteta 40, 60, 80 ili 100 gigabajta. Cena uređaja je takođe vrhunska – konfiguracija s procesorom od 1,86 gigaherca i hard diskom 80 gigabajta košta oko 2.500 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.