Slike koje lebde ispred ekrana

Trodimenzionalne slike, koje daju osećaj kao da predmeti koji se posmatraju lebde ispred ekrana, izazvaće oduševljenje ljubitelja video-igara, grafičara i dizajnera, a svoju primenu naći će i u istraživanjima u mnogim naučnim oblastima. Takve monitore već proizvode neke kompanije u svetu, a nekoliko godina na njima se radi i u poznatoj japanskoj kompaniji Sharp.

Početkom avgusta ove godine kompanija Sharp prikazala je svoj novi 3D monitor, koji nosi oznaku LL-151-3D. To je TFT LCD monitor sa dijagonalom od 15 inča. Osnovne karakteristike (specifikacije) pokazuju da je rezolucija ovog monitora 1.024 x 768 tačaka (piksela), dok je veličina jedne tačke 0,297 x 0,297 milimetara. Kontrastni odnos iznosi 500 : 1, a ugao vidljivosti 130 stepeni horizontalno i 115 stepeni vertikalno. Monitor ima i 2D/3D preklopnik za izbor dvodimenzionalnog ili trodimenzionalnog režima rada.

Posmatranje trodimenzionalne slike na ovom ekranu ne zahteva nikakvu dodatnu opremu radi dobijanja osećaja trodimenzionalnosti (kod prvih modela morale su se koristiti specijalne naočare bez kojih se taj osećaj nije mogao ostvariti). Formiranje slike zasnovano je na istom principu na kome se u čovekovom mozgu zasniva dobijanje slike prostora koji ga okružuje. Ona predstavlja kombinaciju dveju posebnih slika koje čovek vidi svojim levim i desnim okom, a koje nastaju zbog razmaka između čovekovih očiju. Na isti način trodimenzionalni monitori formiraju dve slike koje se usmeravaju ka levom i desnom oku posmatrača.

Ova tehnologija dobijanja trodimenzionalne slike naziva se stereoskopija. Kod različitih kompanija ona nosi različite nazive. U kompaniji Sharp ona se naziva parallax barrier, a zasniva se na kontroli prolaska svetlosti kroz specijalnu optičku barijeru. Pored hardvera, kompanija Sharp nudi i softver – dva programa, od kojih jedan (SmartStereo Photo Editor) služi za formiranje fajlova sa stereoskopskim parom slika, dok drugi (SmartStereo Slide Show) na osnovu tih slika daje vizuelni utisak trodimenzionalnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.