Slušajte svoju nerođenu bebu

Među mnogim „otkačenim“ proizvodima novih tehnologija evo jednog od najotkačenijih – uređaja koji budućim roditeljima omogućava da slušaju otkucaje srca svoje bebe još pre njenog rođenja, u takozvanom prenatalnom periodu. Napravila ga je kompanija Bebe Sounds, a uređaj se, u skladu sa svojom namenom, naziva Prenatal Baby Monitor.

Za buduće roditelje ovo možda i nije previše otkačena ideja. Uređaj će im omogućiti da pre rođenja ostvare bliži kontakt sa svojom bebom. Pored slušanja otkucaja njenog srca i zvuka njenih pokreta, bebi se može puštati i neka lagana klasična muzika koja deluje umirujuće. Takođe, može joj se čitati ili govoriti sve ono što budući roditelji smatraju da je potrebno.

Prenatal Baby Monitor sadrži, pored samog uređaja, dve slušalice (kako bi roditelji mogli istovremeno da uživaju u slušanju svoje bebe), zatim mikrofon, zvučnik, kabl za povezivanje sa MP3 plejerom ili nekim drugim uređajem za snimanje tih zvukova, kasetu, CD i bateriju za napajanje uređaja (AAA). Snimljene zvuke ponosni roditelji mogu sačuvati i kasnije pokazati svom detetu kako bi imalo uvid u svoje „ponašanje“ pre rođenja.

Cena ovog kompleta zavisi od pomoćnog pribora koji je dodat uz osnovni uređaj. „Deluxe“ varijanta, sa svim komponentama koje su navedene, košta oko 99 dolara. Verovatno da to nije ništa u poređenju sa zadovoljstvom koje će budućim roditeljima pružiti ulazak u svet njihovog nerođenog deteta. Uređaj se može upotrebiti istovremeno i za slušanje muzike i za opuštanje buduće mame (naravno, i tate). Kaseta i CD iz kompleta sadrže prigodnu muziku za takve prilike – Mocarta i sličnu klasiku.

Mora se priznati da bi se ova ideja mogla posmatrati i sa druge strane – sa aspekta posmatrane bebe. Mladi roditelji (i ne samo oni) uživaju u kompletnom „monitoringu“ svojih beba (i ne samo njih). Možda bi bilo malo uviđavnije da budućeg malog čoveka ostave malo da uživa u miru i tišini – bar dok ne dođe trenutak kad bude morao da se rodi, te da sam odabere muzički pravac koji će mu se sviđati?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.