U trendu

Softver za besplatne SMS poruke

SMS je definitivno najpopularnija usluga koju pruža mobilna telefonija. Pored ostalih prednosti, važan razlog te popularnosti je znatno niža cena u odnosu na klasično komuniciranje telefonskim razgovorom. Mobilni operateri raznim uslugama i paketima s određenim brojem besplatnih poruka pokušavaju (i uspevaju) da privuku što veći broj korisnika. Ipak, ma koliko besplatnih poruka da sadrži ponuđen paket, za fanove SMS poruka to nikada nije dovoljno.
Softverska aplikacija koja nudi neograničen broj besplatnih poruka bila bi idealno rešenje za tu veliku grupu korisnika. Usluge te vrste pojavile su se na raznim web portalima, ali one podrazumevaju korišćenje računara za slanje poruka. Pojavile su se, međutim, i aplikacije koje vlasnicima mobilnih telefona omogućavaju da direktno sa svog telefona, ma gde se nalazili, šalju besplatne SMS poruke. Jedna od njih je Cellity Free SMS. Izdavač je nemačka kompanija Cellity AG, a aplikacija se može preuzeti pomoću računara sa sajta kompanije ili direktno na mobilni telefon sa wap portala.
Ukupna veličina ove aplikacije je oko 29 KB. Kada se aplikacija instalira, da bi koristio usluge, korisnik treba da se registruje. Softver mobilnog telefona koji može imati privilegiju slanja besplatnih poruka mora biti zasnovan na operativnom sistemu Symbian i Java platformi (MIDP1 i MIDP2, s kojima radi većina Symbian operativnih sistema). Pored toga neophodna je i podrška za paketski prenos podataka mobilnom mrežom – GPRS. Ovaj zahtev ipak uključuje izvesnu cenu poslatih poruka, pa se ne može reći da su one potpuno besplatne kao što to ukazuje naziv ove aplikacije i kako njeni autori tvrde.
Međutim, cena GPRS prenosa podataka u ovom slučaju je gotovo zanemarljiva, s obzirom na činjenicu da se porukom šalje samo tekst, koji, kad je zapakovan, zauzima vrlo malo prostora i vremena GPRS konekcije. Po toj zanemarljivoj ceni aplikacija podržava sve mobilne mreže širom sveta. Interesantna je opcija Group SMS, koja omogućava istovremeno slanje iste poruke čitavoj grupi korisnika. Ono što je pri tom još zanimljivije jeste dozvoljena dužina poruka, koja je zaista fascinantna. Poruke mogu da sadrže čak više od 2.000 karaktera. Mora se priznati da to definitivno mora biti dovoljno čak i najvećim pričalicama i SMS fanovima.