Specifični tajni kodovi mobilnih telefona

Osim „zvaničnih“ GSM mrežnih kodova, postoji još čitav niz kodova specifičnih za svaki model mobilnog telefona ponaosob. Pomoću njih se, na primer, može pročitati verzija upravljačkog softvera ili se može ostvariti uvid u specijalne servisne ili monitorske menije. Ove kodove proizvođači mobilnih telefona drže u tajnosti, jer su oni pre svega predviđeni za servisere i trgovce, ali upravo zbog toga ove šifre i uživaju široku popularnost, iako je praktična korist od njih najčešće skromna.

Uvid u IMEI-broj
Svaki mobilni telefon ima svoj individualni fabrički broj, tzv. IMEI (“International Mobile Equipment Identifier“). Ovaj broj bi svaki vlasnik mobilnog telefona trebao negde da pribeleži, jer on može da bude od koristi prilikom lokalizovanja ili blokiranja ukradenog mobilnog telefona. IMEI-broj Vašeg mobilnog možete pročitati unošenjem GSM-koda standardnog za uređaje svih proizvođača: * # 06 #.

Uvid u verziju upravljačkog softvera
Proizvođači nerado objavljuju ove kodove, jer po pravilu oni navode kupce da zahtevaju da im se upravljački softver ažurira najnovijom verzijom, mada, za razliku od kompjuterskih programa, to nije uvek neophodno niti svrsishodno. Samo ako se novijom verzijom softvera zaista otklanja neka poznata greška, proizvođači su spremni da u Vaš uređaj unesu novi softver. Kod nekih proizvođača se to izvodi preko specijalizovane prodajne mreže, a kod drugih se mobilni telefon mora poslati direktno proizvođaču, što može da traje danima, pa i nedeljama.

Servisni meniji
Ovim kodovima se mogu unositi podaci, kao što su datum kupovine ili popravke, ali se mogu i uključivati i isključivati pojedine opcije uređaja. Zato sa ovim menijima treba biti izuzetno oprezan! S jedne strane se može desiti da potpuno onesposobite svoj mobilni, s druge strane, naizgled bezazlene promene mogu da dovedu do gubitka garancije proizvođača. Ukoliko već ne možete da odolite da ne zavirite u skrivene servisne menije, držite se pravila: Gledaj, al“ ne diraj!

Monitor-modus
Pojedini modeli mobilnih telefona imaju specijalni monitor-modus kome se pristupa preko tajnih kodova. Ovim skrivenim funkcijama se mogu očitati tehnički parametri GSM-mreže, recimo broj korišćenog kanala prenosa, rastojanje od najbližeg releja i slično. Ove informacije su predviđene za tehničko osoblje mrežnog operatera, koji na pojedinim mestima žele da provere kvalitet prenosa, kao i za servisere koji time proveravaju funkcije mobilnog telefona. Dakle, ove informacije su prilično beskorisne bez opsežnih znanja iz oblasti GSM-tehnike, ali su ipak prilično popularne, na primer kao fazon na žurkama. Pozivanje pojedinih funkcija je bezopasno i ne postoji mogućnost da se u ovim skrivenim menijima nešto poremeti.

Neke od mnogobrojnih prezentacija na Internetu koje se opširno bave ovom temom naći ćete na sledećim adresama:

  • GSM Phone Secrets
  • GSM Phone Secret Codes
  • Nokia 6100 FAQ
  • Monitor Mode for the Siemens S1 S3 S3+ S3com S4
  • Janus Pages on Motorola GSM
  • Mobile World“s Tech Info

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.