Spravica za uhođenje

U trenutku kada su poslodavci shvatili koliko gube zbog surfovanja zaposlenih na poslu, počela je da cveta industrija softvera za praćenje aktivnosti na Mreži. Na osnovu podataka dobijenih na ovaj način, podeljeno je mnogo otkaza – zbog posećivanja sajtova „za odrasle“, chat-ovanja i, uopšte, zbog korišćenja Interneta u privatne svrhe, a u toku radnog vremena.

Poslodavci su nedavno dobili i novo oružje: hardversko rešenje, uređaj koji beleži sve što se otkuca na tastaturi. U pitanju je „Keykatcher“, koji se postavlja između kabla od tastature i kućišta (na slici), a koji može da memoriše između 4 i 16 strana teksta, zavisno od modela. Ovaj je proizvod legalno dostupan u prodavnicama i na Internetu, a košta između 50 i 150 dolara. Naravno, „Keykatcher“ nije zanimljiv samo poslodavcima, već svima koji bi želeli da dođu do podataka o aktivnostima na određenom kompjuteru. To mogu da budu roditelji zainteresovani za aktivnosti svoje dece, ali i kriminalci koji bi da ukradu lozinke, brojeve kreditnih kartica, ili dođu do poverljivih podataka.

Uređaj poseduje svoj memorijski čip, na koji se podhranjuju informacije, a kojima može da se pristupi pomoću prethodno definisane lozinke. Nakon toga, sakupljeni podaci se otvaraju u tekst editoru. Naravno, kompanija koja proizvodi i prodaje ovakav uređaj ograđuje se od bilo kakve nelegalne upotrebe istog („you may not use the device to violate the privacy rights of any other party“), sugerišući da je uređaj, pre svega, namenjen poslodavcima koji bi da prate aktivnosti zaposlenih, ili roditeljima koji su zainteresovani za način na koji njihovo dete upotrebljava kompjuter, za lokacije koje posećuje na Mreži, ili to sa kime i kako chat-uje.

Srodne teme:

  • Pornočistač
  • Anonimnost zagarantovana
  • Britance maltretira Veliki brat

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.