Spremite foto-aparate za supermesec

Mesec će u ponedeljak 14. novembra biti najveći i najsjajniji za poslednjih 68 godina. Ako nebo bude bez oblaka, biće to retka prilika da se uživa u pogledu na ovaj fenomen i da se fotografiše, jer će se sledeći put u takvom sjaju ukazati tek za 18 godina, krajem novembra 2034. godine.

Reč je o pojavi poznatoj kao supermesec, koja se dešava kada je Mesec pun u trenutku kada uđe u perigej, najbližu tačku Zemlji na svom putu oko nje. U proseku se događa na svakih 13 i po meseci, ali ova godina i 2014. zanimljive su po tome što su imale po čak tri supermeseca.

Prema podacima američke agencije NASA naš jedini prirodni satelit u perigeju deluje 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego kada se nalazi na udaljenijoj tački od Zemlje, apogeju.

Kada je najbliže Zemlji, udaljenost iznosi više od 350.000 kilometara, a kada je najudaljeniji, nešto više od 400.000 kilometara.

Ovaj put, u ponedeljak, zbog promenljivog oblika mesečeve orbite pod dejstvom gravitacionih sila, biće još bliže Zemlji nego što je uobičajeno, pa tako i malo veći od prosečnog supermeseca. U 22.09 sati proći će pored Zemlje na udaljenosti od 356.511 kilometara, najbliže od 1948. godine. A pošto će tad biti u fazi punog meseca, delovaće posebno veliko.

Supermesec je 30 odsto svetliji od najmanjeg punog meseca, a 15 odsto svetliji od prosečnog punog meseca. Daleko od svetlosti grada, to znači znatno više mesečine, pod uslovom da nema magle ni oblaka. U gradu će se ta razlika teže primetiti zbog takozvanog svetlosnog zagađenja.

Ipak, iako mediji posvećuju veliku pažnju ovoj pojavi, građane ne treba da iznenadi ako Zemljin prirodni satelit bude izgledao kao i bilo koji pun mesec, objavio je „Gardijan”. Razlika između ovog i na primer onog koji je mogao da se vidi 16. oktobra ili onog koji će se videti 14. decembra – zanemarljiva je.

Dodatnu zabunu može da stvori nešto što je poznato kao iluzija mesečeve veličine. Kada je nama najbliže nebesko telo blizu ekvatora, može da deluje i tri puta veće nego kad je visoko na nebu. To znači da će 14. novembra, kada bude blizu ekvatora, da se ukrste i fiziološki efekat mesečeve iluzije i fizički efekat supermeseca.

Kako uhvatiti trenutak

Za fotografisanje supermeseca preporučuju se foto-aparati sa velikim zum objektivom ili dSLR aparat sa objektivom od bar 200 mm, piše sajt svetnauke.org i daje nekoliko saveta:

* isključite automatski mod na aparatu

* ISO osetljivost aparata postavite na minimum (npr 100-200, u zavisnosti od vašeg aparata)

* izaberite mali otvor blende, bar f/8 ili manje

* ako vaš aparat omogućava, snimajte u RAW formatu

* ako možete da birate, koristite manuelni fokus, pošto se automatika aparata loše snalazi u ovakvim uslovima

* eksperimentišite sa ekspozicijom; Mesec je sjajan i kreće se brzo, potrebne su kratke ekspozicije, oko npr. 1/125 sekundi

(J. J. K, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike