Šta donosi novo Word 2002? (I deo)

Od kada je Word dobio epitet „prijateljski-nastrojen-korisniku“ (user-friendly), Word 2002 (kakva je službena oznaka nove verzije) je najznačajnije unapređenje, još od nadgradnje Word-a 2.0 na Word 6.0 (1992). Word 97 je sa sobom doneo podršku za Unicode i VBA programsko okruženje, te je bio relativno bug-ovit (nestabilan), a Word 2000 je uveo aplikaciju u Internet eru. Word 2002 donosi značajna poboljšanja, pa ćemo vam u nekoliko priloga predstaviti najbitnije promene koje donosi nova verzija.

Prvo što ćete primetiti, kada pokrenete novi Word, je nov izgled korisničkog interfejsa. I dalje je podrazumevano da odmah ne možete videti ceo padajući meni, i da se palete Standard i Formatting nalaze u istoj liniji. Ali zato prija novi „ravni“, transparentni izgled korisničkog interfejsa, sa pastelnim bojama. Mada je ovo, sa jedne strane, više stvar ukusa, a sa druge – vrsta primenjene Windows kolorne šeme. Pored interfejsa, odmah u oči upada i paleta sa desne strane ekrana, koja prekriva jedan deo radne površine. Ova novina je tzv. Task Pane, ali o njemu nešto kasnije.

Počećemo od nekih manjih izmena koje čine glavninu unapređenja. Na primer, pseudo SDI (Single Document Interface – svaki dokument u novom prozoru) interfejs uveden sa Word-om 2000 je sada opcion, što je slučaj i kod drugih aplikacija Office paketa. Treba samo da izaberete meni „Tools> Options> View“ i deaktivirate opciju „Windows in Taskbar“, ukoliko ne želite da imate pod dugme na Taskbar-u za svaki otvoren Word dokument.

Više ne morate da „trpite“ (generalno mišljenje) pomoćnika u obliku Office Assistant-a na radnom prostoru. Sada je tu „Ask a Question box“ – polje gde možete na „prirodnom“ engleskom, da postavite pitanje. Polje je smešteno u desni ugao linije menija (Menu bar) i uvek je dostupno. Još jedna dobra stvar, koja se čeka još od Word-a 95 je mogućnost da možete da menjate boje talasastih linija alatki „Automatic Spell“ (spelovanje) i „Grammar Checking“ (gramatička provera). Ovom mogućnošću, ljudi koji ne razlikuju boje, ne moraju više da se muče u razaznavanju da li je tekst podvučen crvenom ili zelenom linijom. Podešavanje se vrši preko „Support.dot“ makro šablona.

Da vas ne bi previše zamorili novostima koje donosi nova verzija poznatog tekst procesora, nastavićemo sa daljim prikazom u sledećem prilogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.