Stiven Hoking u potrazi za vanzemaljskim životom

Fizičar Stiven Hoking pridružio se ruskom biznismenu Juriju Milneru u pokretanju nove potrage za vanzemaljskim životom.

Hoking i Milner su saopštili da će program Brejktru inišativs (Breakthrough Initiatives) od sto miliona dolara, koje finansira Milner, koristiti kompjutersku snagu kao nikad dosad u istraživanju svemira.

Hoking je ponudio podršku Milnerovom projektu Brejktru inišativs (Breakthrough Initiatives) za potragom za vanzemaljskom inteligencijom.

„Nema većeg pitanja. Vreme je da se posvetimo pronalaženju odgovora u potrazi za životom izvan Zemlje“, rekao je Hoking.

Milner, milijarder rođen u Rusiji koji je investirao u više internet kompanija kao što su Fejsbuk (Facebook), Zinga (Zynga) ili Tviter (Twitter), rekao je da se snaga i inovacije Silikonske doline mogu iskoristiti za pretragu celog Mlečnog puta i obližnjih 100 galaksija.

Pored korišćenja nekih od najmoćnijih teleskopa na svetu, projekt će podržati i kompjuterska platforma „SETi u kući“ (SETI(at)home) koja treba da uključi milione ljudi koji će donirati višak kompjuterske snage za svetsku mrežu, i tako analizirati podatke u potraži za životom van Zemlje.

Milner je rekao da će to biti dosad najšira pretraga i da će u jednom danu dati podatke za koje je ranije bila potrebna cela godina.

„Inteligentni smo, živi smo, moramo znati“, rekao je Hoking.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.