Stiže i „pametna“ jakna (video)

Kompanije Google i Levi’s su se udružile i proizvele „pametnu jaknu“, koja će se na tržištu pojaviti na jesen i koštaće 350 dolara.

Jakna je prvi komercijalni proizvod koji poseduje Project Jacquard tehnologiju Googleovog ureda ATAP, a koristi provodljivu tkaninu koja pretvara odeću u povezivi uređaj, koji može da šalje informacije i komande na smartfon. Primera radi, dupli dodir na zglob može da znači pauziranje ili preskakanje pesme.

Informacija o dolasku jakne kao i njena cena, objavljene su na SXSW festivalu u Ostinu, gde su predstavnici pomenutih kompanija razgovarali o budućnosti povezivanja.

Levi’s Comuter Trucker Jacket, kako se jakna zove, prvobitno je najavljena na Googleovoj I/O konferenciji developera u maju prošle godine. Tada je rečeno da će se na tržištu naći na proleće, ali pomerena je za jesen.

ATAP je odustao od smartfona u septembru, koji je razvijan pod imenom Project Ara. Preostao je Project Soli, radarski sistem namenjen prenosnim uređajima koji omogućava unos sadržaja pokretima rukama bez dodirivanja ekrana. Taj projekt je još uvek aktivan i na putu je da postane neka vrsta developerskog ili potrošačkog proizvoda, prenosi Klix.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.