U trendu

Sun tuži Microsoft

Nikako da nastupi predah u sporovima koji se vode protiv kompanije iz Redmonda – posle brojnih antimonopolskih postupaka, i kompanija Sun je odlučila da se „obruši“ na Microsoft. Glavni razlog podizanja tužbe je izostajanje podrške za programski jezik Java u Windows XP operativnom sistemu. Prema rečima predstavnika softverske kompanije Sun, „gigant iz Redmonda“ pokušava da potisne sve popularniji programski jezik, koji preti da postane standard u Internet programiranju.

Naravno, i ovaj potez Microsoft-a je monopolski „obojen“, pa bi na odštetu koju Sun traži mogla da se pridoda i kazna za monopolsko ponašanje. U tom slučaju, kada bi sud presudio u korist tužioca, kompanija Bila Gejtsa bi morala da pored tražene odštete od milijardu dolara plati još dve milijarde zbog pokušaja ostvarivanja monopola.

Sun će zahtevati da u Windows XP i Internet Explorer bude ugrađena podrška za sporni programski jezik, kao i da kompanija iz Redmonda objavi izvorni kod svog web čitača. Ove dve kompanije su se i ranije sukobile na sudu povodom jezika Java (1997), kada je Microsoft izmenjenu verziju Sun-ovog proizvoda reklamirao kao originalnu, zbog čega se i nagodio i platio 20 miliona dolara odštete. Nakon toga, problemi su se nastavili, a za Sun su postali razlog za tužbu posle izdavanja najnovije verzije operativnog sitema u kojoj je izostala podrška za njihov proizvod, a koji su prihvatile stotine kompanija, uključujući i Oracle, BEA Systems i IBM.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.