Superkompjuter na čipu

Tri hardverska giganta – Sony Computer Entertainment (SCEI), IBM i Toshiba najavili su da tokom marta počinju sa razvojem teraflopskog procesora (broj operacija u sekundi reda 1012). Tri kompanije očekuju da će u narednih pet godina proizvesti stoni računar koji će biti jači od aktuelnog IBM-ovog superkompjutera Deep Blue.

Planirano je da tokom najavljenog perioda u izradu procesora za “široku potrošnju” klase jednog teraflopsa bude uloženo preko 400 miliona dolara. “Štab” ovog projekta biće IBM-ova fabrika u Ostinu, Teksas, a na njemu će biti angažovano oko 300 inženjera.

Da bi uspeo u svom nastojanju da napravi “superračunar na jednom čipu”, radni tim će morati da napravi čip, dimenzije čijih elemenata će morati da se kreću u redu veličina stotog dela mikrometra (savremeni čipovi proizvode se tehnologijama koje se kreću u rasponu od 0,11 do 0,13 mikrona).

Ovo je, svakako, veliki “zalogaj” čak i za tako moćne pretendente kao što su kompanije koje učestvuju u ovom ambicioznom poduhvatu, ali predstavnik Toshiba-e samouvereno kaže: “Da nismo uvereni u uspeh, ne bismo ni najavljivali plan kao što je ovaj”.

U vezi sa novostima o ovoj saradnji, u informatičkoj javnosti se pojavila i vest da je SCEI objavio da će od IBM-a kupiti licencu za 0,1-mikronsku tehnologiju “silicijum na izolatoru” (“Sillicon on Insulator”), koju namerava da koristi u novim verzijama svoje konzole za igranje PlayStation, kao i drugim novim uređajima koje planira da proizvede.

Sa druge strane, Toshiba već razvija sopstvenu 0,1-mikrometarsku tehnologiju. Njihov projekat nosi zagonetno ime “Cell” (“Ćelija”), namenjen je radu u širokopojasnim mrežama i, shodno tome, sinhronizovanom radu u većim mrežama procesora, a smisao imena demistifikuje Ken Kutaragi, predsednik i glavni izvršni upravnik kompanije SCEI: “Kao što se ćelije u organizmu udružuju radi obrazovanja celovitih fizičkih struktura, i proizvodi zasnovani na ‘Ćeliji’ biće tesno povezani kako bi formirali mreži u radili kao objedinjen supersistem”.

Inače, ovim dogovorom SCEI i Toshiba nastavljaju već postojeći partnerski aranžman, koji je započet još u vreme proizvodnje Sony PlayStation-a 2, kada je Toshiba razvila Emotion Engine, procesor koji predstavlja srce ove konzole. Toshiba je i glavni proizvođač memorije Rambus koja se koristi u PlayStation-u 2.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.