Surfovanje na zadnjem sedištu auta

Gde najčešće surfujete? Kod kuće? Na poslu? U cyber-cafe-u? U taksiju? Taksiju!? Zašto da ne, pogotovo ako živite u Njujorku ili u njemu boravite kao turista.

Ulicama ovog grada „luta“ 10 eksperimentalnih taksi-vozila, opremljenih PALM VII kompjuterima, instaliranih na zadnjem sedištu i spremnih za surfovanje. Ovaj projekat je osmislio Yahoo!, u saradnji sa Team Systems Corp, jednim od najvećih taksi-prevoznika u „Velikoj jabuci“. Internet-taksija je, u ovoj eksperimentalnoj fazi, malo za toliki grad, ali se lako uočavaju – svi na sebi imaju Yahoo!-ov logo. Putnici imaju pristup velikom broju servisa, između ostalog mogu i da pročitaju vremensku prognozu, saznaju šta je na repertoaru bioskopa i pozorišta, isprate događaje na sportskim terenima ili pročitaju najnovije vesti. A za poslovne ljude, tu su izveštaji sa berze i finansijske vesti. Ako ovaj eksperimentalni program uspe, iz Yahoo!-a najavljuju mogućnost „umrežavanja“ taksija i u drugim američkim gradovima.

Sve je to lepo, ali taksi je dosta skup. A vi, recimo, niste baš „pri parama“. Čekate na autobuskoj stanici i dosađujete se. Ne bi bilo loše malo surfovati i prekratiti vreme, zar ne? Ako na gradski prevoz čekate u Berlinu i to je moguće. Tamo su, na Postdamskom trgu, postavljeni terminali koji to i omogućuju. Takođe je u pitanju eksperimentalni program koji će se, po svemu sudeći, proširiti i na druge lokacije.

I tako… Izvozali ste se po gradu, gužva je bila velika, ali ste ipak završili ono što ste hteli ili morali. Umorni, ali ipak zadovoljni, želite da svratite u cafe i opustite se uz jedan dobar Lavazza espreso. Baš prija! Tamna tečnost, prijatnog mirisa + surfovanje pomoću aparata za kafu. Ne, nije „štamparska“ greška. Više o ovom projektu u članku Skuvajte kafu preko Interneta.

Ako se uzme u obzir će pristup Internetu biti moguć i u avionu i na Marsu, putem mobilnih telefona, i na ko-zna-koje-još-načine, uskoro bi pitanje sa početka ovog teksta moglo da glasi: „Gde ne surfujete?“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.