U trendu

Sve vreme pogrešno punite telefon: Ovo je ispravni način

Baterija svih pametnih telefona imaju ograničeni životni vek, a način na koji ih punite može ga skratiti. Zato je važno znati koji je najbolji način za to.

Većina ljudi telefon puni tokom noći, dok spavaju, kada im nije potreban, ali to je zapravo greška, piše Business Insider.

Celonoćno punjenje mobilnih telefona i ostavljanje uređaja na punjaču nakon što dostigne 100% nikako nije dobro za bateriju jer se tako ubrzava proces njenog slabljenja. Baterija će svakako vremenom oslabiti, ali biste mogli duže očuvati njenu snagu ako pazite kako i koliko dugo punite mobilni.

Proizvođači telefona vam to neće reći jer je njima cilj da kupite njihov novi proizvod, a ako vam je baterija slaba, pre ćete se odlučiti na to.

Epl nigde ne spominje da punjenje telefona preko noći oštećuje bateriju, dok iz Gugla tvrde da je to zastarelo verovanje i da će telefon sam zaustaviti proces kada baterija bude 100% puna.

Kako onda puniti telefon?

Litijum-jonska baterija najmanje slabi ako je održavate na 30 ili 50 posto. Samsung i Epl se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50% jer će to „pomoći produženju njenog životnog veka“.

Ipak, nije realno očekivati od korisnika da održavaju stalno bateriju napunjenu 30 do 50 posto, jer je većini potrebno da ona što duže traje, naročito ako znaju da je neko vreme neće imati gde da je napune.

Ključna stvar je zapravo da baterija ne bude dugo puna 100%, pa izbegavajte stavljanje mobilnog na punjač tokom noći kad god je to moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.