U trendu

Svemirska posada koristi robotsku ruku da pregleda oštećenu kapsulu

Posada Medjunarodne svemirske stanice (ISS) u orbiti oko Zemlje, danas je pregledala rusku svemirsku kapsulu koja je deo stanice jer je moguće da je oštećena udarom mikrometeorita, dok kontrolori na Zemlji razmatraju da pošalju letelicu da deo posade vrati kući.

Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da je posada kamerom na robotskoj ruci kanadske proizvodnje snimila spolja kapsulu Sojuz MS-22, s „donje strane“ stanice – prema Zemlji, u kojoj je u sredu otkriveno curenje rashladne tečnosti.

Pošto slike sutra stignu na Zemlju, stručnjaci će ih analizirati i do kraja meseca odlučiti o sledećim koracima.

Roskomos je saopštio da je jedno moguće rešenje da se u kraćem roku pošalje još jedna kapsula Sojuz ka svemirskoj stanici.

Na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu se spremaju da u martu lansiraju Sojuz MS-23 sa tri člana posade, ali bi mogli da je pošalju ranije bez posade.

To bi omogućilo da se vrati kući neko od sedam članova posade koji su u svemirskoj stanici.

Roskosmos je saopštio da je oštećenje na spoljašnjoj površini odeljka za instrumente i opremu. Roskosmos i NASA kažu da problem ne predstavlja nikakvu opasnost za posadu.

Direktor Roskosmosovih programa svemirskih letova sa posadom Sergej Krikalev rekao je da bi curenje moglo da utiče na rad sistema rashladne tečnosti kapsule i temperaturu u delu za opremu u kapsuli.

Ruska novinska agencija Ria-Novosti javila je da je temperatura u kapsule porasla, ali da su zemaljski kontrolori uspeli da je smanje na normalne nivoe.

Prošle srede, dok su se ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin spremali za šetnju svemirom, specijalisti na zemlji su videli kvar i šetnja je odložena.

Zajedno s Prokopjevom, Petelinom i Rubiom, još četiri člana posade su u svemirskoj ispostavi: NASA astronauti Nikol Man i Džoš Kasada, Koići Vakata iz Japanske agencije za istraživanje svemira i Ana Kikina iz Roskosmosa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar