Svemirski turista

Dennis Tito, 60, bivši inženjer NASA-a, a danas biznismen i multimilioner, je prvi čovek koji će poći na turističko putovanje u kosmos. Barem bi tako trebalo da bude, ako ne iskrsnu nepredviđene prepreke i problemi.

Američki biznismen je prošle godine uspeo da postigne dogovor o takvom aranžmanu sa MirCorp, holandsko-američko-ruskom kompanijom, jednoj od prvih koja namerava da se bavi svemirskim turizmom. Zahvaljujući nepostojanju preciznih zakona u Rusiji, ali i činjenici da novac tamo može da otvori mnoga vrata, od vlasti je dobijena dozvola da Dennis Tito poleti ka svemirskoj stanici „Mir“ i na njoj provede izvesno vreme.

Planovi su se izjalovili kada je u ruskom parlamentu odlučeno da se projekat „Mir“ okonča prinudnim spuštanjem i uništenjem zbog problema koji su se pojavili u funcionisanju stanice i zbog nedostatka finasijskih sredstava za dalje održavanje. Američki biznismen od svoje namere da plati 20 miliona dolara za putovanje u kosmos nije odustao i uskoro je pronađeno novo rešenje – umesto na „Mir“ otputovaće na Međunarodnu orbitalnu stanicu „Alpha“.

U januaru je započeo psiho-fizičke pripreme u trenažnom centru za kosmonaute „Gagarin“, koji se nalazi blizu Moskve. Sve se odvijalo u najboljem redu, da bi krajem januara potencijalni svemirski turista završio u bolnici sa upalom pluća. Dalje pripreme su dovedene u pitanje, očekivalo se da oporavak potraje, ali se njegovo stanje ipak vrlo brzo stabilizovalo.

Datum poletanja je zakazan (30. april), ruski lekari su izdali sve potrebne dozvole, ali se onda postavilo i novo pitanje, novi problem – da li je dovoljan samo ruski potpis? S obzirom da je u pitanju međunarodna stanica, NASA je zatražila da se trenaža i pregledi obave i u SAD. Tako će uporni američki biznismen, koji se nikako ne predaje, posle ruskog treninga proći i onaj u NASA-inom Johnson Space Centre-u, gde će ga pregledati i ekipa američkih doktora.

Kroz te pripreme će proći zajedno sa još dvojicom ruskih kosmonauta, s kojima će uzleteti 30. aprila u raketi „Sojuz“, koja će na Međunarodnu orbitalnu stanicu stići 2. maja. Tamo će ova trojka provesti nedelju dana, nakratko praveći društvo posadi koja na stanici boravi od 2. novembra 2000. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.