Svemirski turizam

Denis Tito je ostvario svoj san i postao prvi „svemirski turista“. Uskoro će to isto učiniti i jedan od članova popularnog ruskog benda Na-Na. Reditelj Džejms Kamerun bi takođe da poleti u kosmos i tamo snimi film. Postavlja se pitanje da li će ovakav vid turizma zaživeti, i kada će komercijalni letovi pojeftiniti i postati uobičajeni?

Svemirska agencija NASA smatra da će se tako nešto desiti za oko 40 godina. U sklopu projekata koji se odnose na komercijalne letove, centralno mesto zauzima svemirski brod Starship 2040, prva svemirska letilica namenjena isključivo turističkim putovanjima. Kako će ona izgledati i na koji način će turisti putovati?

Završetak projekta je planiran za 2040. godinu, ali već sada je moguće osetiti „ukus“ komercijalnih svemirskih letova. NASA je odlučila da sa dosadašnjim dostignućima na ovom polju upozna širu publiku, pa će ovog leta prototip letilice prikazivati širom SAD-a, u okviru putujuće izložbe.

Posetioci izložbe će moći da zadovolje znatiželju ulaskom u brod i uživanjem u simulaciji leta, obogaćenoj audio-efektima i glasom kompjutera. Ova prezentacija prototipa biće i šansa da se šira publika upozna sa svim inovacijama koje svemirska agencija priprema, ne bi li komercijalna putovanja u svemir učinila sigurnim i jeftinim, u onoj meri u kojoj su to danas letovi avionom.

Zvanična prezentacija projekta:

  • Starship2040.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.