Tablet PC će prepoznavati ćirilicu

Prenosivi računar kome se pripisuje epitet računara budućnosti jeste Tablet PC. On ima oblik i dimenzije beležnice, a mogućnosti su mu bliske mogućnostima stonog računara. Koristi istoimeni Microsoft-ov operativni sistem – Tablet PC. Najvažnija njegova karakteristika je mogućnost prepoznavanja rukopisa, tako da se u pravom smislu može koristiti kao notes (beležnica). Pored engleskog jezika, podržava i nekoliko drugih svetskih jezika, a upravo je preduzeta i akcija koja će omogućiti prepoznavanje našeg jezika.

Na realizaciji ove ideje radi kancelarija Microsoft-a u Beogradu, u saradnji sa stručnjacima iz Microsoft-ove centrale u Redmondu. Da bi se ona ostvarila, najpre treba prikupiti veliki broj uzoraka ćiriličnog i latiničnog rukopisa sa naših prostora. Prikupljaće se uzorci štampanih i pisanih slova i najčešće korišćenih reči u našem jeziku. Zbog toga je kancelarija Microsoft-a u Beogradu pozvala sve koji žele da pomognu realizaciji ovog projekta da dostave uzorke svojih rukopisa. To se može učiniti svakog radnog dana od deset do 16 časova.

Na ovaj način pomoću Tablet PC-ja biće ostvareno prvo prepoznavanje ćiriličnog rukopisa u svetu. Zasad postoji mogućnost prepoznavanja engleskog, nemačkog, francuskog, španskog i italijanskog jezika, kao i četiri najzastupljenija jezika na istočnoazijskom području. Na razvoju softvera za prepoznavanje rukopisa tih različitih jezika u okviru Microsoft-a u Redmondu radi grupa stručnjaka. Prvobitni naziv tog odeljka je Grupa za prepoznavanje jezika, dok je kasnije (sa pojavom Tablet PC-ja novembra 2002. godine) on nazvan Tablet PC grupom.

Na razvoju softvera za prepoznavanje srpskog jezika iz te grupe angažovana su dvojica stručnjaka – Bodin Drešević (Developer Manager), čovek sa naših prostora koji je najpre završio fiziku na PMF-u u Beogradu, a zatim nastavio školovanje u Americi, i Thanh Hua (Program Manager). Njima se pridružila i Silvana Hadžić iz beogradske kancelarije Microsoft-a. Hadžićeva je već radila na lokalizaciji Windows-a i MS Office-a za srpski jezik. Očekuje se da će nekoliko stotina ispitanika biti uključeno u ovaj projekat kako bi se došlo do konačnog rešenja za prepoznavanje srpskog jezika na Tablet PC-ju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.