U trendu

Tajkonauti Šendžou-15 oborili rekord po broju svemirskih šetnji

Tajkonauti Šendžou-15 na kineskoj svemirskoj stanici Tiangong u orbiti završili su svoju četvrtu svemirsku šetnju, saopštila je u nedelju Kineska svemirska agencija za letove sa ljudskom posadom.

Fei Đunlong i Džang Lu, zajedno sa Deng Ćingmingom koji je radio u svemirskoj stanici i timom za podršku na zemlji, sarađivali su kako bi izvršili sve postavljene zadatke u subotu. Fei i Džang su se potom bezbedno vratili u laboratorijski modul Ventian, prenela je Sinhua.

Taj trojac je do sada obavljao vanbrodske aktivnosti u četiri navrata otkako su lansirani u svemir u novembru 2022. godine, čime je postavljen domaći rekord po broju svemirskih šetnji jedne posade.

Tokom najnovije vanbrodske misije, instalirali su nekoliko delova opreme, uključujući eksterne proširene setove pumpi, kablove unakrsnih modula i prateće uređaje za vanbrodsku platformu korisnog tereta, postavljajući osnovu za izvođenje naknadnih velikih naučnih i tehnoloških eksperimenata van svemirske stanice, navela je agencija u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.