U trendu

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju kreće 20. aprila

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2017. godine održava se 13. put ove godine, a prijave se mogu poslati najkasnije do 20. aprila u 20 časova nakon čega počinje proces selekcije i takmičenja, saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije.

Takmičenje organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Privredna komora Srbije, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda i RTS .

Za učešće na takmičenju mogu se prijaviti timovi od najmanje tri člana, koji mogu biti fizička ili pravna lica, a veliko finale je 21. decembra 2017.

Takmičarima se osim nagrada učešćem omogućava besplatna stručna pomoć, besplatna medijska podrška i kontinuirano praćenje i pomoć u narednim godinama nakon završetka takmičenja.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašnja tako što daje podršku, edukativnu i finansijsku svojim takmičarima na teritoriji Srbije.

Misija takmičenja je pomoć potencijalnim i postojećim visoko tehnološkim preduzetnicima istraživačima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

Početni nagradni fond ove godine iznosi 4.000.000 dinara, a ranijih godina su najzastupljenije inovacije bile iz oblasti poljoprivrede, informaciono-komunikacionih tehnologija, energetike i mašinstva.

Među učesnicima takmičenja najbrojniji su bili timovi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zaječara i Kragujevca, a osim njih, na dosadašnjim takmičenjima učestvovali su takmičari iz preko 150 opština iz Srbije.

U proteklih 12 godina, kao rezultat takmičenja osnovano je 80 inovativnih preduzeća, učestvovalo je 2.479 timova, koje je činilo 7.422 istraživača, visokotehnoloških kompanija, studenata i pojedinaca.

Oni su edukovani kroz 406 treninga, a kao rezultat je izrađeno 1.013 biznis i marketing planova i poslovnih modela. Ukupan fond nagrada u periodu od 2005. do 2016. iznosio je preko 79 miliona dinara.

Više informacija o takmičenju se nalazi na vebsajtu: www.inovacija.org .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.