U trendu

Tamna strana genetskog inženjeringa – bioterorizam

Nedavni rezultat istraživanja australijskih naučnika je pokazao koliko u stvari čovek malo zna o genetici i šta sve može da se izrodi iz toga. Eksperimenti su počeli sa ciljem da se pronađe efikasna vakcina za kontracepciju, a završili se kreiranjem smrtonosnog virusa. Testovi su vršeni na miševima, pri čemu je virus boginja genetski modifikovan sa namerom da se stvori agens koji bi, stimulacijom određene reakcije imunog sistema, sprečavao oplodnju jajne ćelije. Rezultat – svi miševi su bili mrtvi u roku od nekoliko dana.

Prilikom eksperimenta je gen pod imenom interleukin-4 bio „ugrađen“ u virus boginja, ali je dobijen neočekivan efekat – imuni sistem je bio potpuno blokiran i nesposoban da se odbrani od virusnih infekcija. Dr Ron Jackson, vođa tima koji je radio na ovom projektu, tvrdi da bi istovetna genska modifikacija kod virusa velikih boginja, proizvela smrtonosno virus kod koga postojeće vakcine ne bi imale nikakvo dejstvo.

Danas su velike boginje, nekad ogroman zdravstveni problem, samo deo udžbenika i istorije medicine. Poslednja epidemija se desila 1977. godine u Somaliji, pri čemu je Svetska zdravstvena organizacija uspela da se izbori sa njom i proglasi bolest iskorenjenom. Vakcina protiv ove bolesti se pokazala kao efikasno sredstvo i variola, čije su epidemija usmrćivale hiljade ljudi, prestaje da bude strah i trepet. Pošto je bolest iskorenjena programom masovne vakcinacije, nedavno su mnogi naučnici predlagali da se svi virusi velikih boginja, sačuvani u laboratorijama, potpuno unište. Ipak, SAD su skoro objavile da jednu manju količinu čuvaju za eksperimentalne svrhe.

Pomenuta modifikacija koji bi bila sprovedena nad ovim virusom bi proizvela bolest protiv koje, praktično ne bi bilo leka. Postojeće vakcine ne bi imale nikakavo dejstvo, a za proizvodnju novih bi bilo potrebno nekoliko godina. Masovna epidemija bi se desila vrlo lako, sa veoma teškim posledicama. Ovakve procene su pokrenule polemike na temu bioterorizma i mogućnosti zloupotrebe genetike. U svetu postoji nekoliko država za koje se sumnja ili se zna da se bave razvojem biološkog oružja. Mala genetska modifikacija bi zaista mogla da dovede do katastrofe.

GeneWatch je jedna od nevladinih organizacija koja se zalaže za primenu mnogo strožijih propisa i jače kontrole nad onim što se u laboratorijama dešava. Sa njihovim stavovima se slažu i mnogi naučnici koji misle da čovek još uvek vrlo malo zna o genima i genetici i da eksperimenti takve vrste mogu da dovedu do poptuno nepredvidivih rezultata. Još je veći problem namerno korišćenja genetike u svrhe bioterorizma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.