najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tehnološke kompanije uz Epl u sporu s vlastima SAD

Velike tehnološke kompanije stale su uz Epl (Apple) u sporu s američkom vladom oko enkripcije koja se koristi za bezbednost njegovih telefona Ajfon (iPhone).

Američki sud naložio je Eplu da pomogne istražiteljima da “udju” u Ajfon koji je koristio jedan od učesnika napada u San Bernardinu kada je ubijeno 14 ljudi. Eplu je dat rok do utorka da uloži žalbu, mada je jedan izvor u tom slučlaju rekao da je rok produžen do sledećeg petka.

Taj nalog suda bi mogao da postavi okvir za pravni spor koji bi mogao da odredi da li tehnološke kompanije ili vlasti imaju poslednju reč o tome kakva će biti zaštita smartfona.

Druge velike tehnološke kompanije na početku spora su uglavnom bile po strani, ali je sada nekoliko njih podržalo stav direktora Epla Tima Kuka da bi odlukom suda bila smanjena bezbednost Ajfona.

“Mi smo uz Tima kuka i Epl (i hvala mu za liderstvo)”, naveo je direktor Tvitera (Twitter) Džek Dorsi.

Fejsbuk (Facebook) je kasno sinoć saopštio da osudjuje terorizam i da ceni rad bezbednosnih službi, ali da će se “agresivno boriti” protiv zahteva da kompanije oslabe bezbednost svojih sistema.

Direktor Gugla (Google) Sandar Pičai upodržao je Epl u više izjava na Tviteru.

“Primoravanje kompanije da omoguće hakovanje moglo bi da ugrozi privatnost korisnika”, naveo je Pičai.

Novi modeli Ajfona koriste bezbednosnu enkripciju koju ni sam Epl ne može da otključa. Vlasti ne traže od Epla da pomogne u razbijanju enkripcije u Ajfonu, već da ukine druge bezbednosne mere koje sprečavaju pogadjanje šifri u telefonu.

Kuk je rekao da kada se to jednom uradi, onda se ta tehnika može ponovo koristiti na različitim uredjajima. U utorak je poslao dugačko pismo u kojem je navodi da zahtev Ef-Bi-Aja (FBI) može imati posledice “daleko iznad sadašnjeg pravnog slučaja”.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike