Telefon kao daljinski upravljač

Sredinom septembra održan je u Hong Kongu WAP Forum koji je doneo neke novine u WAP (Wireless Application Protocol) tehnologiji. Nova tendencija je primena Bluetooth sistema za bežičnu komunikaciju između uređaja. Ta tehnologija podrazumeva ugrađivanje specijalnih čipova u uređaje između kojih se komunikacija ostvaruje. Prve nagoveštaje o realizaciji tog projekta dala je kompanija Ericsson koja je prikazala dva modela telefona sa ugrađenim Bluetooth čipom i Bluetooth bežične slušalice za mobilni telefon. Međutim, na pomenutom Forumu, pojavila su se dva nova imena u razvoju ove tehnologije sa svojim proizvodom – WAP telefonom kao univerzalnim daljinskim upravljačem za kućne aparate.

Kompanije ST Microelectronics i Digital Mobility prikazale su WAP mikroprolaz i mikroserver u vidu skupa mikročipova namenjenih kućnim aparatima kao što su televizor, stereo uređaji i prekidači za svetlo. Tim aparatima (sa ugrađenim čipom) može se daljinski upravljati telefonom koji podržava WAP protokol preko sistema Bluetooth (WAP-over-Bluetooth). Preko WAP čitača korisnici će moći da menjaju kanale na televizoru, jačinu zvuka na stereo uređaju i komuniciraju sa svojim aparatima bez posredstva telekoma. Postoji mogućnost i indirektne komunikacije preko kućnog predajnika. U tom slučaju korisnik telefonom poziva predajnik i zadaje indirektne komande svojim aparatima. Zanimljiva je i mogućnost raspodele upravljanja (identifikacionim brojevima) između članova domaćinstva (na primer treba deci onemogućiti gledanje izvesnih TV kanala).

Kolika je realna vrednost ovog projekta? U naučnom smislu, nesumnjiva. Omogućava značajan korak ka svetu bez kablova, ka pojednostavljenju montaže i rada uređaja (stonih računara, štampača, faks mašina, tastatura, pejdžera i drugih digitalnih uređaja). A u praktičnom smislu? Da li to znači nova ulaganja u nešto što već efikasno funkcioniše? Želi li čovek da šetnju po sopstvenoj kući prepusti elektromagnetnim talasima? To će budućnost pokazati. ST Microelectronics i Digital Mobility još nisu dobile zahteve za isporuku čipova od strane proizvođača kućne elektronike. Ukoliko zahteva bude, po izjavi autora čipova, proizvodi te vrste mogli bi se pojaviti na tržištu sredinom sledeće godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.