Telefon s impresivnim hardverom i softverom

Verovatno ćete pomisliti da se iza ovog naslova krije neki od dobro poznatih i popularnih „Nokijinih“ pametnih mobilnih telefona (na primer, model N90). Međutim, nije reč ni o jednom telefonu iz „Nokije“. Ovaj pametnjaković potiče iz kompanije HTC, sve prisutnije na tržištu. Model nosi naziv HTC TyTN II, a odlikuje se zaista impresivnim mogućnostima, tako da se u potpunosti može naći rame uz rame s pomenutim pametnjakovićem iz „Nokije“.
HTC TyTN II je naslednik prethodnog prošlogodišnjeg modela ove serije – HTC TyTN. To je 3G telefon (za UMTS tehnologiju na opsezima 850, 1900 i 2100 MHz) s podrškom za GPRS, EDGE i HSDPA tehnologije za brz prenos podataka, kao i svim aktuelnim opsezima GSM mreža. Podržava i WiFi i Bluetooth tehnologije bežičnog komuniciranja. Kliznog je dizajna, s dimenzijama 112 x 59 x 19 mm i impresivnom težinom (u skladu s mogućnostima) od 190 grama. Uz pametnjakoviće ide i QWERTY tastatura (neizbežna za poslovnu primenu telefona), kao i ekran većih dimenzija. U slučaju ovog modela on je dijagonale 2,8 inča i rezolucije 240 x 320 piksela uz dodatnu touch screen opciju.
Impresivan hardver ovog modela obuhvata ugrađenu glavnu kameru za snimanje fotografija i video inserata rezolucije 3 megapiksela, kao i pomoćnu kameru za video pozive. Pored toga, tu je i slot za memorijsku karticu formata microSD radi proširenja memorijskog prostora i GPS čipset za satelitsku navigaciju. Navigacija se u potpunosti ostvaruje korišćenjem softvera Tom Tom Navigator 6. Telefon se napaja baterijom koja mu obezbeđuje neprekidan rad u trajanju od 4,5 sati u slučaju korišćenja 3G mreže ili sedam sati za GSM mrežu, dok se u stand by režimu može koristiti u trajanju do 14 dana.
Softver ovog HTC-ovog pametnjakovića zasnovan je na najnovijoj verziji Microsoft-ovog operativnog sistema za mobilne uređaje – Windows Mobile 6 Professional. Idealan je za poslovnu primenu. Sadrži džepne varijante Outlook-a, Word-a, Excel-a i PowerPoint-a, kao i Internet Explorer i Windows Media Player. Tome su pridodati HTC-ov korisnički interfejs „HTC Home“, pomenuta Tom Tom navigacija i skener biznis kartica (vizitkarti poslovnih partnera). Sve to zaista ga svrstava u sam vrh pametnih mobilnih telefona. Najavljeno je da će se na tržištu pojaviti u četvrtom kvartalu ove godine, najpre u Evropi (tokom septembra), a zatim u ostalim delovima sveta. Nažalost, podatak o ceni još uvek nije publikovan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.