U trendu

Telefon sat ili sat telefon

Hibridne kombinacije dvaju ili više uređaja sa različitim funkcijama sve češće se mogu sresti na tržištu. Posebno su zanimljivi minijaturni uređaji koji su nastali takvom kombinacijom. Oni se mogu nositi u džepu, oko vrata ili na ruci u obliku ručnog sata. U takvim idejama i njihovoj realizaciji svakako prednjače japanske kompanije.

Kombinacija ručnog sata i mobilnog telefona takođe je već viđena više puta. Najnoviju najavljuje kompanija Seiko pod nazivom Phatch, što potiče od kombinacije naziva osnovnih funkcija koje ovaj uređaj treba da obavi (Phone+Watch). Koja je od ovih funkcija prioritetna? Zaključujući po nazivu, to je funkcija mobilnog telefona. Međutim, ako se zaključak izvodi po izgledu, pre bi se reklo da je prioritetna funkcija ručnog sata.

Ovaj sat telefon ili telefon sat nije prvi uređaj te vrste koji je napravila kompanija Seiko. Još 2001. godine prva njihova kombinacija mobilnog telefona i ručnog sata pojavila se pod nazivom Wrist Companion, dok je 2003. godine predstavljen Wristomo. Najnoviji uređaj (Phatch) napredniji je od prethodnih rešenja pošto ima mogućnost bežičnog Bluetooth povezivanja.

Prilikom najave ovog uređaja dato je vrlo malo konkretnih podataka o njegovim karakteristikama i funkcijama. Na osnovu onoga što je objavljeno, Phatch se zapravo sastoji od tri posebna dela. Osnovni deo je sat telefon, koji ima oblik i veličinu standardnog ručnog sata. Pored toga, postoje i dva pomoćna dela koja omogućavaju transformaciju ručnog sata u mobilni telefon. To je Bluetooth komplet za povezivanje i džepni uređaj sa tastaturom koji omogućava biranje telefonskih brojeva.

Pored vrlo malo konkretnih informacija o ovom uređaju, mora se priznati da je ova kombinacija vrlo zanimljiva, moderna i izuzetno korisna. U jednom minijaturnom uređaju sadržane su trenutno vrlo aktuelne usluge koje savremenom korisniku omogućavaju jednostavnu komunikaciju na bilo kom mestu i u bilo koje vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.