Telefoni koji mirišu i leče

Škotska kompanija Electronic Aromas („Elektronski mirisi“) radi na tehnologiji koja će omogućiti slanje mirisa pomoću mobilnih telefona. Iako to ne podrazumeva bukvalno slanje pomoću radio-talasa, signali koji se šalju mrežom mogli bi da aktiviraju posebnu karticu u telefonu u kojoj se nalaze različiti molekuli, čijom kombinacijom se dobijaju određeni mirisi.

Na taj način, pozivu sa određenog broja mogao bi da bude pridružen i određeni miris, koji bi se oslobađao svaki put kada vas ta osoba pozove. Neke od ideja o mogućnostima komercijalnog korišćenja ovakve tehnologije obuhvataju i dnevno slanje mirisa usklađenih sa horskopom ili bioritmom pretplatnika.

Na ovakvu ideju došao je Džordž Tod, proizvođač parfema, čija se firma Electronic Aromas specijalizovala za mirise koji podsećaju na one koje je moguće osetiti u škotskoj prirodi. Prilikom procesa proizvodnje parfema, otkriveni su moćni molekuli pomoću kojih je moguće „spakovati“ izuzetno intenzivne mirise u prostor veoma male zapremine. Na taj način, umetak veličine SIM kartice može da oslobađa razne mirise.

Džordž Tod želi da primeni i iskustva aromoterapije (lečenje mirisima), tako da telefoni mogu da oslobađaju lekovite mirise koji bi blagotvorno delovali na korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.