Telefoniranje u punoj brzini

Statistika pokazuje da je jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda smanjena pažnja vozača usled korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje. Mada kod nas ovaj problem još nije zakonski regulisan kao u drugim zemljama Zapadne Evrope, vozačima koji imaju potrebu za korišćenjem mobilnih telefona tokom vožnje, savetuje se upotreba uređaja za slobodan govor. Pošto tržište dodatne opreme za mobilne telefone već nudi pregršt različitih modela i koncepata, pokazaćemo Vam prednosti i nedostatke raznih rešenja.

Niskobudžetno rešenje predstavlja Headset (slušalica za uvo sa mikrofonom) sa cenom koja na Zapadu ide do 100 DEM. Njegove prednosti, pored relativno niske cene, su puna funkcionalnost slobodnog govora i ekstremna mobilnost, jer se većina modela može koristiti i izvan automobila. Njegove mane su pojačano trošenje akumulatora mobilnog telefona i muke sa zamršenim kablovima.

Akumulator mobilnog telefona se može štedeti sistemom za napajanje preko upaljača u vozilu (do 250 DEM). Ovakvi Plug & Play-sistemi postoje sa i bez mogućnosti priključenja eksterne antene. Kod nekih varijanti su zvučnici i mikrofon integrisani u kabl, dok su drugi opremljeni mikrofonom sa štipaljkom. Prednosti su brza instalacija i štednja akumulatora, a mane su što kvalitet prijema ponekad ne zadovoljava očekivanja, neizbežna je gomila kablova i dešava se da utikač za upaljač u autu ponekad ometa otvaranje pepeljare. Uređaji za slobodan govor koji rade u Halfduplex-modu (kanal u jednom trenutku uvek prenosi samo glas jednog sagovornika), telefonski razgovor neretko pretvaraju u pravu torturu. Bolji su Fullduplex modeli, kod kojih se istovremeno mogu čuti oba sagovornika.

Skuplja, ali tehnički bolja i često komfornija varijanta je ugradnja fiksnog sistema (i do 600 DEM), koji može biti specifičan za odgovarajući model mobilnog telefona ili univerzalan. Prednost mu je visoki komfor rukovanja, dobar kvalitet zvuka i prijema, slušanje sagovornika preko zvučnika automobila ili dodatnog zvučnika i prijem preko spoljne antene. Prednost High-End-rešenja su značajno poboljšanje kvaliteta zvuka složenom obradom signala i automatsko prilagođavanje akustike buci u putničkoj kabini, a glavni nedostatak je svakako visoka cena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.