Terapeutsko kloniranje IV

Naučnici tvrde da su mogućnosti terapije pomoću embrionskih ćelija, praktično, neograničene. Istraživanja koja su sprovođena proteklih godina, a naročito ona u poslednjih godinu dana, pokazuju da su potencijali novih tehnika izlečenja zista veliki. U Britaniji su sprovođena istraživanja radi proučavanja mogućnosti regeneracije jetre. Bilo da je u pitanju oštećenje izazvano alkoholom ili upotrebom lekova, ili je čitav deo organa odstranjen operacijom zbog tumora, jetra može da bude isceljena. Takođe, istraživanja su pokazala da u tu svrhu ne moraju da budu upotrebljene embrionske ćelije: istu moć imaju i ćelije odraslih, koje se nalaze u koštanoj srži.

U septembru je stigla vest o uspehu američkih naučnika sa Viskonsin-Medison univerziteta, koji su uspeli da „nateraju“ ćelije uzete iz ljudskog embriona da se razviju u ćelije krvi – leukocite, trombocite i eritrocite. Na ovaj način bi mogao da bude rešen problem hroničnog manjka krvi za transfuziju. Takođe, ovaj je tim naučnika uspeo da načini i prve korake u „proizvodnji“ tkiva jetre i srčanog mišića.

Terapija embrionskim ćelijama bi mogla da pomogne pacijentima koji boluju od Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti. U pitanju su oboljenja koja nastaju usled odumiranja ćelija u mozgu, pri čemu terapija lekovima daje samo kratkotrajne rezultate. Uočena je mogućnost implantiranja embrionskih ćelija u mozak, koje bi se dalje razvijale i diferencirale u „sveže“ ćelije, koje mogu da produkuju supstancu dopamin. Upravo se zbog „istrošenosti“ starih ćelija i nemogućnosti proizvodnje dopamina i pojavljuju simptomi pomenutih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.