TomTom navigacija

U najpoznatije i najpopularnije navigacione uređaje spadaju uređaji holandske kompanije TomTom. Najnoviji proizvodi ove kompanije su TomTom GO 700, TomTom GO 500, TomTom GO 300, TomTom Mobile 5, TomTom Navigator 5 i TomTom Rider. Ova kompanija nudi istovremeno i odgovarajuće servisne usluge korisnicima ovih navigacionih sistema. Najnovija i najnaprednija usluga je TomTom PLUS. Ona omogućava prijem informacija o saobraćaju, vremenskim prilikama na putevima, preuzimanje različitih mapa (geografskih karata) i prijem glasovnih informacija u realnom vremenu. Svemu tome treba dodati i izuzetnu mogućnost personalizacije usluge.

Da bi se ova usluga mogla koristiti, pored navigacionog uređaja treba imati GPRS mobilni telefon sa podrškom za bežično Bluetooth povezivanje. Svi sadržaji prenose se na TomTom navigacioni uređaj sa TomTom portala pomoću mobilnog telefona Bluetooth vezom. Do odgovarajućih informacija ova kompanija dolazi zahvaljujući svojim partnerima u 11 evropskih zemalja. Pored opštih informacija dobija se i niz detaljnih obaveštenja o stanju na putevima – o saobraćajnim nezgodama, zagušenjima saobraćaja, preprekama na putu i drugim informacijama koje su od interesa za efikasno odvijanje saobraćaja.

Uzevši sve to u obzir, navigacioni sistem optimalno planira put do izabranog odredišta. Informacijama se pristupa preko TomTom PLUS portala. Na njemu se može pristupiti različitim opcijama – Traffic & Weather Information, Safety Camera, Points of Interests (POIs), Navigation Voices i City Maps. Prva opcija obuhvata već pomenute funkcije ovog navigacionog servisa, dok se druga odnosi na upozorenje vozaču na sve lokacije na putu sa ograničenjem brzine i radarskom kontrolom. Čim se približi tim lokacijama, uređaj odmah upozorava vozača, a daje obaveštenja i o drugim važnim objektima na putu kao što su, na primer, benzinske pumpe. Ova usluga u početku će biti dostupna samo u Holandiji, Velikoj Britaniji i Belgiji.

POIs opcija pruža mogućnost personalizacije prema zahtevima i interesovanjima korisnika. Vrlo je pogodna i zanimljiva mogućnost prijema glasovnih informacija i upozorenja u toku vožnje (Navigation Voices). Pri tom se informacije mogu dobiti na tri različita jezika – engleskom, holandskom i nemačkom, a mogu se birati i različite boje glasova. Opcija City Maps omogućava pristup svim geografskim kartama (mapama) gradova preko TomTom portala. Na taj način planiranje putovanja za vikend ili godišnji odmor lakše je nego ikada dosad, čak i ako nemate nikakvih informaciji niti kartu zemlje u koju želite da putujete. Jednostavno treba potražiti kartu zemlje preko portala i preuzeti je pre polaska, ili joj pristupiti u realnom vremenu preko GPRS i Bluetooth mobilnog telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.