Transmeta intenzivira aktivnosti u vezi sa procesorom Crusoe

Kalifornijska kompanija Transmeta predstavila je na sajmu TechxNY, nedavno održanom u Njujorku, dva nova procesora iz svoje serije Crusoe, izrađena 0,13-mikrometarskom tehnologijom.

Procesori sa oznakama TM5800 i TM5500 koje je proizvela kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) imaju poboljšane performanse i, što je takođe veoma važno za prenosive modele, troše 20% manje od svojih prethodnika.

TM5800 se nudi na radnim učestanostima od 700, 733, 766 i 800 MHz, uz cache memoriju drugog nivoa od 512 kB (za sve modele). Najbrži model košta 198 dolara u količinama većim od 1.000 komada. TM5500, sa druge strane, nudi cache memoriju od 256 kB, a na raspolaganju su modeli od 600, 667 i 733 MHz. Model od 667 MHz košta 85 dolara (količine veće od 1.000 komada).

Verzija na 1 GHz bi, prema najavama, trebalo da se pojavi u prvoj polovini 2002.

Transmeta je na istom sajmu predstavila i novu verziju (4.2) svog softvera Code Morphing koji prevodi mašinske instrukcije namenjene Intel procesorima na jezik procesorâ Crusoe.

Pre nastupa na njujorškom TechxNY, kompanija je u Tokiju upriličila jednodnevni Crusoe seminar, namenjen japanskim kompanijama koje čine veći deo Transmeta-ine klijentele, odnosno proizvode prenosive računare sa njenim procesorima.

Na ovom skupu su se, od japanskih proizvođačâ prenosivih računara, našli Casio Computer, Fujitsu, Hitachi, NEC, Sony, Toshiba i Sharp. Američki proizvođači, sa druge strane, ne pokazuju naročito zanimanje za procesor Crusoe, pa kompanija pokušava da im priđe “zaobilaznim putem” – preko Japana.

U vezi sa ovim procesorom stiže nam još jedna vest.

NEC Computer je nedavno prikazao svoj novi model Versa DayLite, prenosivi računar čiji se displej osvetljava na dva načina, a u koji je ugrađen upravo Transmeta Crusoe na 600 MHz.

NEC-ov računar raspolaže iluminativno-reflektivnim ekranom koji korisnicima omogućuje uštedu baterija kada računar koriste na otvorenom prostoru, jer tada koristi odbijenu dnevnu svetlost. U zatvorenom, slabije osvetljenom prostoru, ekran radi kao i standardni modeli, koristeći sopstveno pozadinsko osvetljenje. Osim toga, Versa DayLite koristi i internu litijum-polimernu bateriju koja je dopuna izmenjivoj litijum-jonskoj. Računar može da radi 7,5 časova bez napajanja ukoliko je isključeno osvetljavanje ekrana, ili nešto više od 4 časa ako je osvetljavanje ekrana podešeno na maksimum.

Standardna konfiguracija podrazumeva ekran dijagonale 10,4 inča, zasnovan na tehnologiji tečnih kristala sa tankoslojnim tranzistorima (Liquid Crystal Display, LCD; Thin-Film Transistor, TFT), CD čitač sa USB sučeljem, 128 MB radne memorije i hard disk od 20 GB. Teži 1,5 kg bez spoljašnjih diskova, a debeo je 3,2 cm. Cena mu je 2.500 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.