Treći operator mobilne telefonije u Srbiji

Informacija koju smo dobili još davno a nikad nije zvanično potvrđena o raspisivanju konkursa za trećeg operatora mobilne telefonije je ponovo počela da oživljava. Osnovni razlog za pokretalje jednog takvog pitanja je svakako želja za povećanjem izbora korisnika i, naravno, neizostavno umanjenje cena. Sada je samo pitanje ko je dovoljno hrabar da se oproba na našem tržištu.

Stranci su uvek u Jugoslaviji sa ove ili one strane videli dobit. Ali kada se radi o mobilnoj telefoniji zaista se ne možemo pohvaliti da smo mnogo „traženi“. Ono šta bi nama bilo najbliže i najbolje je svakako Španska mreža „Movistar“ koja je zasigurno jedna od najvećih u Evropi. Sistem koji dobija sigurno bi se isplatio i kod nas. Jeftini tarifni paketi, dosta centrala, veliki broj baznih stanica, i naravno roaming u svim zemljama sveta koji imaju mobilnu telefoniju. Na našu žalost Španci su u momentima kada su razmatrali da li da uđu u posao bili svedoci rata i korumpiranosti na našim prostorima te su odustali. Sada, pruža nam se nova prilika, dakako da nisu Španci ali…

Slovenci se jako interesuju i o tome bruje srpske medijske agencije. Konkurs za sada još nije zvanično objavljen ali čim se to bude desilo prvi u redu biće Slovenci. „Mobitel“ i direktor Anton Majzelj deluju jako zagrejano za sklapanje posla. Osnovne specifikacije „Mobitel“ sistema su milion i 100 hiljada korisničkih linija u pet centrala sa 535 baznih stanica. Pokrivaju 98% mobilne Slovenije i kao takvi nose naziv Cara u bivšoj Jugoslovenskoj republici. Takođe imaju ugovor o roaming-u sa 192 operatora iz 80 zemalja.

Ove ipresivne brojke će umnogome doneti Slovencima prednost. Konkretno, njihova zamisao je ta da imaju dosta razvijeniju tehnologiju nego naši operateri i upravo bi sa među-generacijom popularnog imena GPGRS (između GSM sistema i treće generacije mobilne telefonije) izašli pred korisnike. Takođe, tu su i njihovi jako povoljni tarifni paketi, naročito noćna ponuda sa kojom bi svakako odmah privukli veliku broj korisnika obzirom na basnoslovne cene nametnute u Srbiji momentalno.

Opšti utisak je svakako da je ponuda primamljiva, treba odigrati pravi potez i uneti u Srbiju malo konkurencije, kako bi cene odmah pale a kvalitet usluga se višestruko povećao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.