Trendi telefon iz LG-ja

Kompanija LG nedavno je predstavila mobilni telefon sa pravom QWERTY tastaturom i originalnim modernim dizajnom. Kako ističu predstavnici kompanije, telefon je napravljen nakon obimnih proučavanja savremenih trendova u izradi mobilnih telefona i prema zahtevima prvenstveno mladih korisnika. Tako je nastao trendi model LG-F9100. Prikazan je na Sajmu informacionih i komunikacionih tehnologija (CeBIT 2005) u Hanoveru. Takođe, nedavno je dobio i nagradu IF Design Award. Nagrada mu je dodeljena za izuzetan dizajn, a dodeljuje je jedna od najautoritativnijih asocijacija za oblast industrijskog dizajna – International Forum Design (locirana u Nemačkoj).

Kompanija LG realizovala je ovaj model telefona u saradnji sa kompanijom Cingular, najvećim američkim mobilnim operaterom. Telefon podržava mobilne GSM mreže na frekventnim područjima 800 i 1.900 megaherca, zatim GPRS tehnologiju i bežični internet protokol WAP 2.0. Takođe, podržava i Java tehnologiju (verzija MIDP 2.0/CLDC 1.1) i sve uobičajene savremene funkcije mobilnih telefona. Međutim, njegov glavni adut je klizna tastatura koja omogućava lako kucanje teksta i brzo slanje poruka različite vrste – AOL, ICQ, Yahoo, SMS, MMS, e-mail. Sve to može se obavljati na više jezika, s obzirom na to da telefon podržava engleski, španski i francuski kao najzastupljenije jezike u svetu.

LG-F9100 je tamne boje, sa ugrađenom antenom. Ima dimenzije 105 x 50 x 24 milimetara i masu 125 grama. Napaja se litijum-jonskim baterijama kapaciteta 1.030 mAh. One mu obezbeđuju četiri i po sata neprekidnog razgovora ili 330 sati rada u „stand by“ režimu. Za smeštaj različitih podataka koristi se interna memorija sa kapacitetom od 24 megabajta, mada se taj prostor može proširiti korišćenjem fleš memorije.

Atraktivnom dizajnu naročito doprinosi kvalitetan ekran. To je kolor LCD ekran sa 64.536 boja i rezolucijom od 128 x 160 piksela. Telefon se može koristiti sa standardnom tastaturom (pri čemu je QWERTY tastatura uvučena). Ekran je u tom slučaju u standardnom položaju, a sadržaj prikazuje u rezoluciji 128 x 160 piksela. Izvlačenjem tastature slika na ekranu rotira se za 90 stepeni, to jest, ekran prelazi u režim rada sa „wide screen“ dimenzijom (160 x 128 piksela). Upravo u tom položaju dolaze do izražaja sve mogućnosti koje ovaj telefon čine atraktivnim trendi modelom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.